BIST 8.972
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.282,26
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memurun mesaisi değişiyor

Küresel ısınmaya karşı hükümet bir dizi önlemler alıyor. Bunlar arasında 2 milyon memuru ilgilendiren kararlar da var.

Abone ol

Küresel ısınmaya karşı birçok dünya ülkesindeki gelişmeye koşut olarak, Türkiye'de de Hükümet’in almayı düşündüğü önlemler arasında yaklaşık 2 milyon memurun mesaisini 08.30-09.00’dan 07.00-07.30’a çekmenin de bulunduğu öğrenildi.

Bakanlar Kurulu’nca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’den oluşan İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu’nda, mesaiyi öne çekmenin ciddi bir seçenek olarak gündeme getirildiği belirtildi.

TRAFİK RAHATLAYACAK:
Mesainin öne çekilmesiyle güneş enerjisinden daha fazla yararlanmanın yanında, trafik sorununun da önemli ölçüde rahatlayacağı öngörülüyor. Türkiye’de, Avrupa ve Rusya’da olduğu gibi kış aylarının alışılmışın dışında yumuşak geçmesi, kar ve yağmur yağış miktarlarındaki azalmalar, özellikle içme suyu barajlarındaki su düzeylerinin düşmesi alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Küresel ısınmanın, enerji ve su tasarrufu ile yavaşlatılabileceği öngörülüyor.

YERALTI SULARINA SAYAÇ:
Belediye, sanayici ve tek tek bireylerin tasarrufa yönelmelerini özendirmek amacıyla alınması öngörülen bazı önlemler şöyle:

Belediyelerin mutlaka arıtma tesisi kurması ve arıtılan suyun başta tarımda, park ve bahçe sulamasında olmak üzere tekrar kullanılabilir hale getirilmesi. Bu arada vatandaşların mutlaka bilinçlendirilmesi.

Aşırı su kullanmayı, kaçağı ve savurganlığı önlemek için suya zam yapılması. Yer yer yüzde 50-60’a ulaşan şebeke suyu kayıplarının önlenmesi.
Bu vatandaş da bilinçlenmeli ve tasarrufa gitmeli.
Yeraltı sularına da su sayacı takarak mutlaka ücretlendirmek.
Sulak alan çevresindeki kuyuların kapatılması.
Binalarda tasarrufla, enerji israfını önlemek.
Rüzgar ve jeotermal kaynakları daha fazla kullanma.

Süleyman Demirkan/Hürriyet