BIST 9.797
DOLAR 32,58
EURO 35,03
ALTIN 2.457,71
SAĞLIK

Mehmet Ceyhan salgını bitirmenin formülünü verdi

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, salgının aşılama oranının artışıyla birlikte bitme noktasına geleceğini söyleyerek bununla ilgili aşılama oranını verdi.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, salgında üçüncü doz tartışmalarının aşı üreticilerinin pazarlama stratejisi olduğunu söyledi. Bu konuda herhangi bir bilimsel veri bulunmadığını anlatan Ceyhan, salgının yüzde 70-75 oranında yapılacak bir aşılama düzeyiyle bitme noktasına geleceğini ileri sürdü.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Habertürk'te Fatih Altaylı'nın sorularını cevapladı. Aşı öncesi yapılan antikor testlerinin ekonomik boyutundan daha çok oluşan antikor düzeyinin koruyuculuğuna dikkat çeken Ceyhan, yapılan testlerinde hatalı sonuç verebileceğini söyledi.

İşte Ceyhan'ın o açıklamaları;

"Aşıdan önce antikor bakılır mı bakılmaz mı? Açıkçası bu konu ekonomik bir konu. Antikor bakıp negatif olanlara aşı yaparsanız bu oldukça pahalı olur. O yüzden dünyanın hiçbir yerinde antikor bakıp ona göre aşılama uygulaması yok. Kaldı ki bu antikor uygulamasında yanlış çıkma ihtimali oldukça yüksek. İkincisi baktınız bir antikor düzeyi gördünüz bu hastalıkta koruyucu antikor düzeyi ne kadar bilmiyoruz henüz. 

"Bu sözler daha çok firmalardan çıkıyor"

Üçüncü bir doz gerekecek mi? Ya da daha sonra  her yıl tekrarlanan dozlar gerecek mi? Bunu söylemek için elimizde herhangi bir veri yok. Bakılan antikor düzeyi de son derece güvenilmez elde edilen sonuçlar. Snovak aşısının üçüncü doz olarak tek doz olarak yapıldığında koruyucu olduğuna dair hiçbir veri de yok. Böyle bir çalışmada yok. Bunları daha sonra üçüncü doz aşılama yaptıracağız sözleri daha çok firmalardan çıkıyor. Tamamen ticari kaygıyla söylenmiş laflar. 

Aşı üretimi artarak devam ediyor ama gelişmiş ülkelerin çoğu iki doz aşı ihtiyaçlarını karşılayacak kadar aşı satın aldılar, anlaşma yaptılar, stokladılar. Şimdi bunlar pazar arıyorlar. Yani ürettikleri aşıların bundan sonra da satabilmesi için pazar arıyorlar. Siz Türkiye'ye bu kadar bol miktarda işte 60 milyon doz aşının nereden geldiğini düşünüyorsunuz bilmiyorum.

Türkiye'nin aldığı aşılar

Avrupa'da patent tartışması devam ederken Fransa, 90 milyon Biontek aşısını veto etti. Bunun üzerine ona pazar aranırken işte Türkiye bir pazar olarak çıktı karşılarına. Bir bilimsel yayında görmeden bu pandemi sırasında bir çalışmanın sonuçlarını ve yeterince kişiye yapıldığını görmeden bu firmalar tarafından, bu istediğimiz kadar bu Türk olsun ya da devlet adamları tarafından yapılan tek doz şu kadar koruyucu işte 3. doz gerekecek gibi açıklamaları çok dikkatli değerlendirmek lazım. Hemen dikkate almamak lazım. 

"Salgını bitirme noktasına geleceğiz"

Bizim bütün amacımız aşılamayla belli bir noktaya varmak ki sizin de biraz önce söylediğiniz gibi. İşte bunu Sinovac ile Biontech'in Türkiye'de ki uygulamalarıyla birlikte düşünürseniz yüzde 70-75 aşılama yaparsak o zaman işte salgını bitirme noktasına geleceğiz. 

Şu anda da virüs bütün dünyada bir azalma eğiliminde. Belki de yeni bir mutasyon gelişmedikçe bu sayılar azalarak yeni bir dalga oluşmayacak. Aşıda buna destek verecek ve böyle kurtulacağız. Biz bu işin sonuna aşılar sayesinde oldukça yaklaştık."

Sitene Ekle