BIST 9.801
DOLAR 32,49
EURO 34,94
ALTIN 2.430,58
HABER /  GÜNCEL

Meclis'i karıştıran kavga! Kürt vekiller birbirine girdi

AK Partili Orhan Miroğlu Meclis'te "Cizre'yi, Sur'u, Nusaybin'i yakıp yıktınız." dedi HDP'li Baluken cevap verdi: Ape Musa mezarından kalksa seni Mardin'e kadar kovalardı.

Abone ol

AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, 2016 yılı bütçesine ilişkin, "Biz bir savaş bütçesi yapmıyoruz. Bu kavramlar 70'li, 80'li yıllara ait kavramlar. Bu savaş bütçesi değil, bu bir inşa bütçesidir" dedi.

Miroğlu, TBMM Genel Kurulunda 2016 yılı bütçesinin görüşmeleri sırasında şahsı adına söz aldı.

Muhalefet partisi liderlerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözlerine işaret eden Miroğlu, "Recep Tayyip Erdoğan, bu siyasi hareketin lideridir" diye konuştu.

'Biz HDP olarak neden Recep Tayyip Erdoğan'a karşıyız'. Bunu buradaki arkadaşlarımıza soran çok sayıda HDP'li seçmen var.

 Recep Tayyip Erdoğan'ın günahı ne? İnkar politikalarını sona erdirmesi mi? Bugün, Kuzey Irak ile ilgili politikalarda oradaki Kürt çıkarlarının savunulmasında çok himaye edici bir siyasi lider olması mı? Peki bu hareketin oradaki izdüşümleri ne yapıyorlar? Kürdistan'ı bölmeye çalışıyorlar. Ama Türkiye orada birlikçi bir politika izliyor. Bu mudur Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın günahı?"

"KALIN'A YAPILAN LİNÇ GİRİŞİMİ"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın erken seçim ve anayasa ile ilgili sözlerine Genel Kurulda muhalefet partisi temsilcilerinden gelen tepkileri de "linç girişimi" olarak değerlendiren Miroğlu, Kalın'ın herkes gibi fikirlerini paylaşma özgürlüğüne sahip olduğunu vurguladı.

"Sizin bir kongre gerilimi içinde olmanızı anlayabiliriz. İnşallah arkadaşlarımız kongrelerini yaparlar ve Meclise bu gerilimi taşımazlar"

 MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın, Kalın ile ilgili sözlerini de eleştiren Miroğlu, Vural'ın yerinden karşılık vermesi üzerine, "Sizin bir kongre gerilimi içinde olmanızı anlayabiliriz. İnşallah arkadaşlarımız kongrelerini yaparlar ve Meclise bu gerilimi taşımazlar" dedi.

"CİZRE'Yİ, SUR'U, NUSAYBİN'İ YAKIP YIKTINIZ"

Miroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Biz bir savaş bütçesi yapmıyoruz. Bu kavramlar 70'li, 80'li yıllara ait kavramlar. Sayın Baluken üzerine basa basa savaş bütçesi dedi. Asla böyle bir şey yok. Bedirhanilerin ve Mem-u Zin'in yaşadığı şehir olan Cizre'yi yakıp yıktınız, yeniden inşa ediyoruz. 5 bin yıllık Nusaybin'i yine yakıp yıktınız. Desteklediğiniz hareket yakıp yıktı. Nusaybin'in de 5 bin yıllık tarihini iade edeceğiz, yeniden inşa edeceğiz. 9 bin yıllık Sur'u ne hale getirdiniz, ibret verici bir durumdur. Biz Sur'u da inşa edeceğiz. Bu savaş bütçesi değil, bu bir inşa bütçesidir. Değişen ne AK Parti'dir, Çözüm Süreci'nin tarihine giderek söylemek istiyorum, ne de Sayın Cumhurbaşkanıdır. Ama değişen sizsiniz. Dönüp kendinize bakınız."

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, yerinden söz alarak, Miroğlu'nun partisine yönelik sözlerini kınadığını, AK Parti Grubunun İbrahim Kalın'ın sözlerine yönelik bir açıklama yapmaktan ısrarla kaçınmasını da yadırgadığını söyledi.



"APE MUSA MEZARINDAN KALKSA SENİ MARDİN'E KADAR KOVALARDI"

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de sataşma nedeniyle geldiği kürsüde Miroğlu'na yönelik, "Sen Nusaybin'i, Cizre'yi yakan yıkanlarla gidip oralarda ziyaretler yaparsan buraya da gelip yalan yanlış bilgiler verirsin. Cizre'yi, Nusaybin'i, Sur'u yıkmak için PKK'nın tankları mı var? O binaların tanklarla yıkıldığını görmedin mi? Ape Musa mezarında rahat yatmıyor. Ape Musa mezarından kalksa seni Mardin'e kadar kovalardı" ifadelerini kullandı.

"CEHENNEMDEN KAÇAN KÜRT ÇOCUKLARI"

"O askerlerin elini sıkarken, o askerlerin omuzlarında taşıdıkları Kürt çocukları, sizin yarattığınız cehennemden kaçırdıkları Kürt çocukları..

Tekrar kürsüye gelen Miroğlu ise HDP'li Baluken'in Mardin ziyareti sırasında güvenlik güçlerinin elini sıkarken çekilen fotoğrafından bahsettiğini anlatarak, "O askerlerin elini sıkarken, o askerlerin omuzlarında taşıdıkları Kürt çocukları, sizin yarattığınız cehennemden kaçırdıkları Kürt çocukları... O askerlerin ve polislerin elini sıkarken sizin cehenneminizden kaçırdıkları, omuzlarında, sırtlarında taşıdıkları yaşlı Kürt ve Türk kadınları geliyor. Ben demokratım ve bir Kürt'üm. Ama siz Esad'ın elini sıkan bir siyasi geleneğin içindesiniz" diye konuştu.

"HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM"

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da 2016 yılı bütçesi üzerinde şahsı adına yaptığı konuşmada, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bütçeye ilişkin konuşmasının kendisini hayal kırıklığına uğrattığını, hamasi laflarla dolu bir konuşma dinlediğini ifade etti.

Davutoğlu'nun ayrıştırıcı bir dille kendine yönelik eleştirilere yanıt verdiğini, Türkiye'nin sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunmadığını ileri süren Günal, "Sayın Başbakan 'Vaatlerimizden yüzde 82'sini yaptık' diyor. El insaf. O zaman siz hiç vaatte bulunmamışsınız" dedi.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2014 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Tasarısı'nın maddelerine geçilmesi, oylanarak kabul edildi.

Daha sonra Meclis Başkanı İsmail Kahraman, alınan karar gereği 2016 yılı bütçesinin görüşmelerine devam edilmesi için birleşimi saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.