BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,19
HABER /  GÜNCEL

Malkoçoğlu’nun bilinmeyen mezarı çıktı

Usta sanatçı Cüneyt Arkın'ın sinemaya taşıdığı, Malkoçoğlu Bali Bey'in kabrinin Yenişehir'de olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

Usta sanatçı Cüneyt Arkın'ın sinemaya taşıdığı, son olarak da Muhteşem Yüzyıl dizisinde Burak Özçivit'in canlandırdığı Malkoçoğlu Bali Bey'in kabrinin Yenişehir'de olduğu ortaya çıktı.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde kazandığı başarılarla adını tarihe altın harflerle yazdıran Malkoçoğlu Bali Bey'in kabrinin yeri araştırılıyordu. Malkoçoğlu'nun kabrinin, alanında uzman tarihçilerin yaptığı tespitler doğrultusunda Bursa'nın Yenişehir ilçesinde kendi adını taşıyan caminin bahçesinde olduğu öğrenildi.Meşhur akıncı beyi olan ve Osmanlı İmparatorluğuna sayısız zaferler kazandıran Malkoçoğlu'nu, Cüneyt Arkın'ın ardından Muhteşem Yüzyıl dizisinde Burak Özçivit canlandırdı. Malkoçoğlu Bali Bey'in mezarı başında bilgi veren Yenişehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ahmet Baştürk, "Malkoçoğlu, Yenişehir ilçesinde Balibey Han Camisi'ni yaptırdı. Burası aslında bir külliye. Kendisi burada uzun süre kaldı. Mezarının da burada olduğu biliniyor. Tarihçilerin de bu ifadeleri var. Yenişehir'e gelen birçok tarihçilerin tespitleri var ama kimse bu mezarın burada olduğunu çok fazla bilmiyor. Bu bizim eksikliğimiz. Bu kendi tarihimize olan ilgisizliğimizdir. Tarihi doku yeniden canlandırılıyor" dedi.


MALKOÇOĞLU'NUN KABRİ ARTIK BİLİNECEK

Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil ise, Malkoçoğlu Bali Bey'in herkes tarafından bilindiğini ama kabrinin bilinmediğini dile getirdi. "Geçmişten günümüze Yenişehir Tarihi' konulu sempozyumda bu konuyu işlediklerini anlatan Cingil, "Muhteşem Yüzyıl dizisinde Malkoçoğlu Bali Bey bir kez daha gündeme geldi. Artık bilinmeye başladı. Aslında Osmanlı Devleti'nin 25 yıl başkentliğini yapan ilçede tarihi doku tekrar canlanacak. Bilinmeyen değerlerimizi bilimsel kriterlerden geçirerek tüm Türkiye'ye duyuracağız" ifadelerini kullandı.
 

MALKOÇOĞLU BALİ BEY HAN KİMDİR?

Fatih Sultan Mehmet Han'ın kurdurmuş olduğu, Enderun-ı Hümayün adlı Saray Üniversitesi'nde yetişen meşhur akıncı beyi. Sultan İkinci Bayezid Han devrinde Silistre Beylerbeyliği yaptı. Fevkalade cesur, sadık ve kabiliyetli bir kumandandı. Pek çok ve büyük hizmetlerde bulundu. Kendisi Silistre Beylerbeyi olduğu sıralarda isyan eden Eflak Voyvodasına karşı gönderilen Osmanlı ordusunda destek verdi. Yine aynı beylerbeyliği sırasında Macaristan'a ordu sevk ederek Varadin Kalesi ile diğer pek çok yeri zapt etti. Daha sonra Prut Nehri'ni geçerek Akkerman Kalesi'ni ele geçirmek isteyen Buğdan Voyvodasını ordusu ile hezimete uğrattı. 1498 yılında 40 bin kişilik ordusu ile Lehistan üzerine akınlar yaparak Varşova şehrine kadar uzanmış ve büyük bir zafer kazanmıştı. Bu akınları sırasında tam 10 bin esir ve pek çok harp ganimeti ile dönmüştü.