BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.425,40
HABER /  GÜNCEL

Macaristan: Sandıktan merkez sağ Fidesz çıktı

Macaristan'da genel seçimleri merkez sağ Fidesz partisi kazandı. Fidesz seçimlere birlikte girdiği sembolik güce sahip Hıristiyan Demokratlar'la birlikte kesin olmayan sonuçlara göre oyların %45'ini topladı.

Abone ol

Macaristan'da genel seçimleri merkez sağ Fidesz partisi kazandı. Fidesz seçimlere birlikte girdiği sembolik güce sahip Hıristiyan Demokratlar'la birlikte kesin olmayan sonuçlara göre oyların %45'ini topladı.

Seçimlerde Sol Birlik %26, Radikal milliyetçi Jobbik ise %20,5 oy aldı. Liberal ve çevreci LMP partisi %5'lik ulusal barajı aşıp parlamentoya girmeyi başardı.

Seçimlerin henüz netleşmeyen bir başka önemli ayrıntısı da Fidesz'in parlamentoda üçte iki çoğunluğa sahip olup olamayacağı.

Fidesz, 199 sandalyeli parlamentoda üçte iki çoğunluk anlamına gelen 133 sandalye sınırında. Bir bölgede ise sayım henüz devam ediyor. Bu seçim bölgesinde 3 parti arasında kıran kırana bir mücadele var. Sonucu sadece birkaç oyun belirlemesi bekleniyor.

Seçimlerin ardından bir konuşma yapan Viktor Orbán "Tereddütler dönemi bitti! Macaristan bizi seçti. Bu o kadar önemli bir zafer ki, bunun önemini şu an kavramak bile zor" dedi. Başbakan seçmenlere verdikleri destekten dolayı teşekkür etti ve Macaristan için yükselme döneminin başlayacağını söyledi.

Sol Birlik liderleri ise konuşmalarında hayal kırıklıklarını saklamadılar, ancak Macaristan'daki seçim sisteminde hükümetin gerçekleştirdiği değişikliklerin böyle bir sonucu kaçınılmaz kıldığını belirttiler. Fidesz son 12 yıldır aldığı en düşük oyla parlamentoda belki de üçte ikilik çoğunluğu sağlayacak (2014: 2.1 milyon, 2010: 2.7 milyon, 2006: 2.27 milyon, 2002: 2.31 milyon).

Seçimlerde %20,5 oy alan Jobbik ise sonuca sevinemiyor. Oylarını son seçime göre %5 arttırmasına rağmen JOBBİK sonuçtan memnun değil. Parti lideri Gábor Vona partisinin 2018 seçimlerinde iktidara yürüyeceğini iddia etti.

%5'lik seçim barajını aşarak parlamentoya girmeyi başaran LMP'de ise yüzler gülüyor. Liberal çevreci parti bu sonuçla Macaristan siyasi hayatında var olmayı garanti altına aldı.