BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,82
ALTIN 2.477,75
HABER /  DÜNYA

Lozan’da İstanbul rüzgarı

2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın Lozan’daki aday şehirler resepsiyonunda en büyük ilgiyi İstanbul gördü. Lozan Palas’taki üç aday ş...

Abone ol

2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın Lozan’daki aday şehirler resepsiyonunda en büyük ilgiyi İstanbul gördü. Lozan Palas’taki üç aday şehrin tanıtım toplantısında İstanbul’un salonu dolup taşarken, Tokyo ve Madrid ise beklediği ilgiyi göremedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat ve işadamları Ali Koç, Ferit Şahenk ile THY Ceo’su Temel Kotil resepsiyonda, IOC üyeleri başta olmak üzere yerli ve yabancı basın mensuplarının sorularını cevapladı.
2020 Aday Şehirler Brifingi için İsviçre’nin Lozan kentinde temaslarına devam eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul 2020’nin tanıtım odasına yaptığı ziyaretten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundular. Babacan, "Şu anda Türkiye ve İstanbul’la ilgili iyi bir algılama var, iyi bir şansı var. Önümüzdeki iki ayda da inşallah gün gün, saat saat çalışmaya devam ettiğimiz sürece Buenos Aires’te sonucu alacağımıza ben inanıyorum. Şu an gönüllerde kazandık, teveccüh çok yüksek" dedi.

“İYİ BİR HAZIRLIK TAKIMIMIZ VAR”
Hükümetin, iş dünyasının ve medya camiasının da bu işi sahiplenmesinin önemine vurgu yapan Babacan, "Çok iyi bir hazırlık takımımız var. İyi bir ekip. Bunu gördüğüm için çok çok memnun oldum. Türkiye olarak, bu işi ne kadar çok sahiplenirsek, başarıya ulaştırma ihtimalinin de o kadar çok yükseleceğine inanıyorum" diye konuştu.

“FARKIMIZ, GELECEK 10 YILDA YAPACAKLARIMIZ”
Arjantin’in başkenti Buones Aires’te 7 Eylül’de ev sahibi kentin seçileceğini hatırlatan Ali Babacan, "Türkiye olarak inşallah, bu bizim gecikmiş bir hakkımız diyoruz ve almak için de hep beraber son dakikaya kadar çalışacağız. İstanbul’un özelliği şu; ’son 10 yıldır bunları yaptık, önümüzdeki 10 yıllık planımız da belli. 2023 hedeflerimiz budur’ diyebiliyoruz. Böyle bir lüksümüz var. Bu her ülkede, her şehirde olmayabilir" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL’UN TANITIMI GÖZ KAMAŞTIRDI
İstanbul heyetinin yüksek teknolojili olimpiyat master plan, tesisler, karşılama, ağırlama, olimpik park, olimpiyat köyü tanıtımı göz kamaştıran güzellikte gerçekleşti. 65 IOC üyesinin pür dikkat gezdiği dijital turda kullanılan ileri teknoloji, Japonları dahi hayrete düşürdü. Şaşkınlıklarını gizleyemeyen Japonlar, bir hafiye gibi Türk heyetini yakın takibe aldı. Bu arada Tokyo ve Madrid salonları ise adeta sinek avladı.

DÜNYA İSTANBUL’A İNANDI
İstanbul2020 heyetinin Lozan’daki başarılı brifingi dünya otoritelerince takdir edildi.
Almanya Milli Olimpiyat Komitesi Üyeleri, "Mükemmel bir yarış oluyor. Her üç şehir de hükümet garantisi veriyor ve en iyi oyunları düzenleyeceklerini vaat ediyor. İstanbul’un iki bakanla bu niyetinin takipçisi olması da farkını ortaya çıkardı" dedi. İspanyol üyeler ise, “Olimpik hareket adına en iyi projeyi sunan kazanacaktır” ifadelerini kullandılar.
Yunanistan Olimpiyat Komitesi Başkanı, 17. Akdeniz Oyunları’ndaki başarısından dolayı Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’a teşekkür mektubu gönderdi. Yunan üye, bütün kalpleri ile İstanbul2020 projesinin destekçisi olacaklarını söyledi,
Bu arada Çin’de Sabah Yıldızı anlamına gelen bir kuruluş, “Tokyo, 2. Dünya Savaşı’ndaki savaş suçları sebebiyle olimpiyat yapmasın” diyerek 24 bin imza topladı. Mart’ta başlayan imza kampanyasının hızla büyüdüğü belirtildi.
Öte yandan Çin televizyonu Phoenix Tv de İstanbul’u açıkça destekleyen bir yayın yaptı. Sunumu takip eden Bodi Hugger isimli televizyoncu, "50ye yakın IOC üyesiyle görüştüm. Bu yarış İstanbul ve Tokyo arasında geçecek. Ancak gözlemim o ki, İstanbul heyeti gönüllere hitap ediyor" yorumunu yaptı.
(İHA)