BIST 9.677
DOLAR 32,49
EURO 34,76
ALTIN 2.420,40

Liderlerden önce genelkurmay başkanları buluşacak!

Liderlerden önce genelkurmay başkanları buluşacak!

22 Kasım'da Soçi'de düzenlenecek Suriye konulu Erdoğan, Putin Ruhani zirvesi öncesi üç ülkenin dışişleri bakanları Antalya'da biraraya geldi.

Liderlerden önce genelkurmay başkanları buluşacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla 22 Kasım'da Soçi'de düzenlenecek Suriye konulu üçlü zirvenin hazırlıkları kapsamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Antalya'da biraraya geldi. Mevlüt Çavuşoğlu, Sergey Lavrov ve Cevad Zarif Antalya'da bir araya gelerek liderler zirvesi öncesi son durumu masaya yatırdı. Çavuşoğlu, Çarşamba günkü liderler zirvesi öncesi üç ülkenin genelkurmay başkanlarının buluşacağını söyledi.

Liderlerden önce genelkurmay başkanları buluşacak!

Toplantı sonra bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lavrov ve Zarif ile çarşamba günü Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleştirilecek liderler zirvesi öncesi hazırlık toplantısı yaptıklarını söyledi. Çavuşoğlu üç liderden önce Türk-Rus ve İran Genelkurmay başkanlarının biraraya gelerek son ayrıntıları gözden geçireceğini duyurdu.

Liderlerden önce genelkurmay başkanları buluşacak!

Toplantıda Astana süreci ile henüz tam anlamıyla hayata geçirilmemiş konuları değerlendirdiklerini de belirten Bakan Çavuşoğlu, "İdlib'de gözlemcilerin bir an önce içinde ve dışında, bunların kim olacağı belli. İçeride Türkiye olacak. İdlib'in dışında etrafında da Rusya ve İran olacak. Bunları da kısaca değerlendirdik; ama bu zirve öncesi genelkurmay başkanlarımız da güvenlik ile ilgili arkadaşlarımız da bir araya gelecek ve bu teknik detayları o arkadaşlarımız kendi aralarında görüşerek zirveye rapor edecek" diye konuştu.

Liderlerden önce genelkurmay başkanları buluşacak!

Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey memurlarının Tahran'da dün bir araya gelerek, ön hazırlık yaptığını anlatan Çavuşoğlu, bugün de Soçi Zirvesi ile ilgili gündeme gelecek korular arasında görüş alışverişinde bulunduklarını dile getirdi. Toplantının amacına ilişkin Çavuşoğlu, "Bugüne kadar Suriye konusunda neleri başardık ve bundan sonra hangi adımları atmalıyız. Astana süreciyle beraber İran ve Rusya ile özellikle sahada ateşkesin tesis edilmesi çatışmasızlık bölgelerinin, gerginliği azaltıcı bölgelerin oluşması konusunda olumlu anlamda önemli mesafeler kat ettik. Geçen seneye göre, şartlar, daha iyi durumda; ama siyasi çözüm olmadan bunun sürdürülebilmesi mümkün değil. Bir taraftan DEAŞ gibi terör örgütleriyle mücadelenin devam etmesi gerekiyor. Diğer taraftan da siyasi sürece ağırlık vermemiz gerekiyor. En son Soçi'de, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın Putin'le yaptığı toplantıda da bu değerlendirmeyi biz, ikili düzeyde yapmıştık. Bu zirvede de liderler, kendi aralarında yine değerlendirmeyi yapacaklar ve alınan kararlar neticesinde üç ülke olarak çalışmalarımızı yoğunlaştırarak devam edeceğiz" diye konuştu.