BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,66
ALTIN 2.490,69
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Lice'de yanlış yapanlar bulunacak

Açılımdan sorumlu bakan Beşir Atalay Lice olaylarıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptıç

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Diyarbakır Lice'deki karakol yapımı gerginliğine ilişkin, yanlış yapanlar varsa onlarla ilgili gerekli işlemi yapacaklarını belirterek, "Bunlarda tereddüt etmedik. Bölgedeki vatandaşlarımız bunu iyi bilsinler. Bugüne kadar bölgede nice haksızlıklar olmuş geçmişte. Ta eski yıllarda, 20-30 yıl önce onların bugün hesabını soruyoruz, bugün yanlışlık yaptırır mıyız hiç? Yani burada yanlış yapanlar varsa biz buna müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Atalay, Kanal 7 Televizyonu'nunda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Diyarbakır Lice'de yaşanan karakol yapımı gerginliği hatırlatılarak "Olay tamamen aydınlandı mı" sorusu üzerine, Atalay, valilik ve güvenlik birimlerinin verdiği bilgilerle olayla ilgili kanaat sahibi olduklarını belirtti. Konuyu aydınlatmak üzere müfettiş gönderildiğini hatırlatan Atalay, müfettişlerin olayların geri planını araştırarak rapor hazırlayacağını söyledi. Olayla ilgili de bilgi veren Atalay, şunları söyledi:

"Orada bir karakol inşaatı var. Bu bir yeni karakol değil. Buradaki karakol eski bir karakol. Binaları yenileniyor. Yıllardır bunların tartışması yapılıyor, karakolların eski olduğu, yeterince güvenliği olmadığı gibi. Bu tartışmalardan sonra hükümet olarak çalışmalar yaptık. Güvenlik birimlerimiz çalıştı, oradaki karakollarımızın, sınır bölgelerimizdeki karakollarımızın daha da güvenli hale getirilmesi için çalışmalar vardır. Bunlar çözüm sürecinden sonra başlayan şeyler de değil. Daha önceden başlayan inşaatlardır, daha önceden verilmiş kararlardır. Burada mevcut karakolun yerine yeni bir bina yapılıyor, mesele bu. Orada civar köylerden gelen vatandaşlarımız burayı protesto ediyorlar. Ama bu bir protesto değil. Protesto şöyle olabilir, bir yerde toplandık, 'bunu istemiyoruz' veya bununla ilgili düşünceleri ifade edilebilir. Mevcut karakola adeta hücum ediliyor. Hem inşaata işçilerin kaldığı çadırlara zarar veriliyor daha da ileri gidiliyor mevcut karakola doğru. Oradaki görevliler de önce havaya ateş ediyorlar durdurmak için. Maalesef çok üzücü bir olay meydana geliyor ve can kaybı oluyor. En çok üzüldüğümüz can kaybıdır."

-"Bunların hepsi, birlikte mütalaa edilmesi lazım"

Bölgenin uyuşturucu maddesi olan kenevir bitkisinin çokca ekilip yetiştirildiği yer olduğuna yönelik açıklamaları anımsatan Atalay, o bölgenin bu konuyla ilgili bilindiğini ve bölgede iki senedir önemli operasyonların yapıldığını söyledi. Neredeyse aynı saatlerde bir uzman çavuşun kaçırıldığına dikkati çeken Atalay, "Bunların hepsi birlikte mütalaa edilmesi lazım. Hepsi Diyarbakır civarında olan olaylardır" diye konuştu.

"Bunun uyuşturucu ile ilgili bağlantısı olabileceğini mi düşünüyorsunuz" sorusuna Atalay, "Bölgede karakolun yeniden, daha iyi bir karakolun yapılması, daha önceki uyuşturucu operasyonlarıyla irtibatlı da olabilir ama ben kendim doğrusu, şu son günlerde olup bitenlerin hepsini biraz bunun ötesine de taşıyorum. Yani BDP'nin son günlerdeki üslubu, açıklamaları, aynı saatlerde bir askerimizin kaçırılması, bugün birkaç ilimizde bazı yürüyüşler ben bunların hepsini birlikte mütalaa ediyorum. Bunların çok iyi değerlendirmek gerektiğine inanıyorum" yanıtını verdi.

-"Biz adaletli oluruz"

Lice'deki olaylarda bir gencin hayatını kaybettiği hatırlatılması üzerine Atalay, çok üzüldüklerini belirtti. Atalay, "Bu bizim için en üzücü olandır. Altı aydır terör vesilesiyle veya bu tür vesilelerle bir hayat kaybı yoktu. Son günlerde Gezi Parkı olaylarıyla ilgili birkaç vatandaşımız hayatını kaybetti. Şimdi burada bir vatandaşımız. Bunlar tabii fevkalede üzücü" dedi.

Olaylarda yaralananlara şifa dileyen Başbakan Yardımcısı Atalay, şunları kaydetti:

"Bu konuyla ilgili şunu tekrar ifade etmek istiyorum, burada biz adaletli oluruz. Bu olaylarda hep bugüne kadar öyle oldu. Gider müfettişlerimiz vatandaşları, oradaki askerleri dinler, olayın oluş şeklini, geri planını, sebeplerini ortaya koyarlar. İyi bir rapor hazırlarlar. Burada sorumluluğu olanlar varsa, yanlış yapanlar varsa biz onlarla ilgili gerekli işlemi yaparız. Bunlarda tereddüt etmedik. Bölgedeki vatandaşlarımız bunu iyi bilsinler. Bugüne kadar bölgede nice haksızlıklar olmuş geçmişte. Ta eski yıllarda, 20-30 yıl önce onların bugün hesabını soruyoruz, bugün yanlışlık yaptırır mıyız hiç? Yani burada yanlış yapanlar varsa biz buna müsaade etmeyeceğiz.

Ama şunu biliyoruz sayısı 200-250 civarında vatandaş grubu, protesto ile kalmıyor, taşla, molotof ile saldırı var. İşçilerin kaldığı çadırların tahribi var. Tabii bu kadar kişi orada böyle bir tutum sergileyince endişe ediyorlar. Şu anda bize ulaşan, elimizdeki bilgi bu."

-Yeni karakol yapımı-

Çözüm sürecinde yeni karakollar inşa edililip edilmediğine yönelik soru üzerine Atalay, "Şu anda yeni karakol planlaması yapılmamıştır. Bunlar yıllar önce planı yapılan, TOKİ vasıtasıyla eskilerin yenilenmesi şeklinde yürüyen karakollarımızdır. Şu son 6 ayda yeniden şuraya karakol yapılsın diye verilen bir karar yoktur" ifadelerini kullandı.

Ülke güvenliği açısından sınır karakollarında takviyeler olmasının normal olduğunu vurgulayan Atalay, şunları kaydetti:

"Biz sınır güvenliğimizin çok iyi olmadığını da biliyoruz. Bu konuya böyle bakmak lazım. Bu bölgedeki vatandaşlarla ilgili bir konu değildir. Bölgedeki vatandaşın eskiye göre, şu on yıl öncesine göre, günlük hayatını rahatlatmak için nice tedbirler aldık. Yol kontrolleri hafifletildi, bir sürü yasaklar kaldırıldı, insanlar rahat yaşasın diye uğraşıyoruz. Ama BDP'yi anlamakta son günlerde güç çekiyorum. Yani bu tür konuları provokatif şekilde, adeta tahrik edici şekilde gündeme getirmelerini anlamakta güçlük çekiyorum."

-"Bu süreç yürümesin diye çaba sarf edenler çok"-

BDP'nin "Hükümet adım at" adı verilen eylemleri hatırlatılarak "Bu tutumun çözüm sürecine zarar vereceğini düşünüyor musunuz" sorusuna Atalay, şu yanıtı verdi:

"Fevkalede zarar veriyor zaten şu anda. Bu karakola vatandaşların saldırısı, askerimizin kaçırılması hepsi bununla irtibatlıdır. BDP'yi ben burada son günlerde sorumlu bir tutum içinde görmüyorum. Bu süreci yürütenlere büyük sorumluluk düşüyor. Zaten bu süreç yürümesin diye çaba sarf edenler çok. Uluslararası alanda var, yurt içinde var, ulusalcı çevrelerin rahatsızlığını biliyoruz. Çok açık bu tavrını ortaya koyanlar varken bizlerin bu süreci yürütenlerin çok daha hassas olması gerekiyor. Bu süreci, bu inisiyatifi başlatan hükümetimizdir. Devletimizin bütün kurumlarıyla büyük bir koordinasyon içinde, hassasiyetle bu süreci yürütüyoruz. BDP'yi de burada siyasi muhatap olarak aldık. Terör örgütü unsurlarıyla istihbarat birimlerimiz görüşüyor, kendi görevleridir ama biz hükümet olarak, parti olarak oralarla görüşmüyoruz. Kiminle görüşüyoruz? Biz BDP ile görüşüyoruz, BDP'yi muhatap aldık. BDP'ye ciddi bir görev verildi burada. BDP yıllardır, 2008-2009 o açılım sürecinden beri kendileriyle çok görüştüm yıllardır, gidip İmralı ile görüşme talebinde bulunuyor. Bütün o şeyler sağlandı şu anda. Sağlıklı şekilde bir süreç yürüyor. Kendileriyle de diyaloglarımız çok iyi."