BIST 9.561
DOLAR 32,49
EURO 34,59
ALTIN 2.482,93
HABER /  GÜNCEL

Libya: Militanlar 'iki petrol sahasını ele geçirdi'

Hükümetin petrol sanayisinden sorumlu Albay Ali el Hassi, "Militanlar El Bahi ve El Mabruk sahalarını kontrol altına aldılar ve şimdi de El Dahra petrol sahasına doğru ilerliyorlar" dedi.

Abone ol

Libya'da İslamcı militanların iki petrol sahasını ele geçirdiği belirtiliyor.

AFP haber ajansına konuşan hükümetin petrol sanayisi güvenliğinden sorumlu bir yetkili, "İslamcı militanların en az iki petrol sahasını ele geçirdiğini" söyledi.

Albay Ali el Hassi, "Militanlar El Bahi ve El Mabruk sahalarını kontrol altına aldılar ve şimdi de El Dahra petrol sahasına doğru ilerliyorlar. El Dahra'da askeri teçhizatın bittiğini bilen militanlari oradaki güvenlik güçlerini geri püskürtmeyi hedefliyor" dedi.

El Hassi, militanların savaş uçaklarıyla el Sidre petrol limanına saldırdığını ancak başarısız olduğunu belirtti.

Hava operasyonuyla bu saldırıya yanıt verildiğini kaydeden yetkili, Tripoli'deki Mitiga havaalanını vurduklarını ancak bombardımanda ölen ya da yaralanan olmadığını ifade etti.

Artan şiddet ve ihraç noktalarındaki yavaşlama sebebiyle birkaç hafta önce El Bahi ve El Mabruk petrol sahalarını kapatılmak zorunda kalmıştı.

'Silah ambargosu kaldırısın' talebi

Bu sahalar, başkent Tripoli'nin 500 kilometre doğusunda bulunuyor.

Kaddafi'yi devirmek için güçlerini birleştiren iki grup, eski liderin devrilmesinin ardından gücü tek elde toplamak ve petrol sahalarını ele geçirmek üzere çatışmaya başlamıştı.

Uluslararası kamuoyu tarafından tanınan Başbakan Abdullah el Thinni'nin Tobruk hükümeti, Libya Şafağı'na karşı mücadele veriyor.

Libya Şafağı adlı grup, geçen yıl Tripoli'yi ele geçirmiş ve İslamcı örgütleri kendi çatısı altında toplayarak, kendi yönetimini kurmuştu.

Birleşmiş Milletler ise 2011'de devrilen hükümet lideri Muammer Kaddafi'den bu yana ülkeye devam eden iç çatışmayı müzakerelerle sona erdirmeye çalışıyor.

Libya'ya, Muhammed Kaddafi'nin devrilip muhalifler tarafından öldürülmesiyle sonuçlanan 2011 ayaklanmalarından bu yana silah ambargosu uygulanıyor.

Dışişleri Bakanı Muhammed el Dairi geçen ay Birleşmiş Milletler'den talebinde bulunmuştu.