BIST 9.525
DOLAR 32,67
EURO 34,92
ALTIN 2.523,48
HABER /  GÜNCEL

Kuzey Irak'taki referandum pusulalarında skandal ifade

KUZEY IRAK'ta 25 Eylül'de yapılacak olan bağımsızlık referandumu için hazırlanan oy pusulasında skandal bir ifade yer aldı. Seçmenlere Kuzey Irak dışındaki bölgeleri için de bağımsızlık isteyip istemedikleri soruldu.

Abone ol

IRAK’ın kuzeyinde yer alan bölgesel Kürt yönetiminin 25 Eylül’de yapacağı “Bağımsız Kürdistan” referandumunun oy pusulaları yayımlandı. Oy pusulaları Kürtçe, Türkçe, Arapça ve Süryanice olmak üzere 4 dilde basıldı.

Oy pusulasındaki, “Kürdistan Bölgesi ve bölge idaresinin dışında kalan Kürdistanlı yörelerin bağımsız devlet olmasını istiyor musunuz?” ifadesi dikkat çekti. Kuzey Irak bölgesel Kürt yönetiminin referandum kararı alması sonrasında, Irak’ta tartışmalı bölgeler krizi yaşanmıştı.

KERKÜK'Ü OLDU BİTTİYE GETİRİYORLAR
Türkmen kenti olarak bilinen Kerkük il Meclisi’nin 25 Eylül’de yapılacak “Bağımsız Kürtdistan” referanduma katılma kararı alması sonrasında, Türkiye’den çok sert tepkiler gelmişti. Kerkük il Meclisi’nin kararı Türkmen ve Arap meclis üyeleri tarafından boykot edilmişti. Musul’un kuzeyi ve Kerkük’ün ardından, Kürt bölgesel yönetimi, Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Tuzhurmatu için de tansiyonu yükseltecek açıklamalar yapmıştı.

MHP lideri Devlet Bahçeli, Kerkük kararı sonrasında çok sert bir açıklama yaparak bunu "hıyanet" olarak değerlendirmişti.

İşte o pusula...

BARZANİ'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI
Mesud Barzani Kuzey Irak'taki referandum için yapılan 'iptal et' çağrılarına kulaklarını tıkadı. Barzani bugün yaptığı son dakika açıklamada Referandumun ertelenmesi için büyük bir baskı var ancak kararlıyız, geri adım atmayacağız. Referandum 25 Eylül’de yapılacaktır” dedi.

Referandum kararının uluslararası yasalara aykırı olmadığını belirten Barzani, “Maalesef Irak’ta ortaklık yok. Bu yüzden Kürdistan halkı kararını verdi” ifadesini kullandı.