BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,04

Kutsal günlerinde birleşemeyen Müslümancıklar…

Bu iskambil papazı, aramızda nenin nesidir... bunu hiç merak ettiniz mi?

Sizin bu satırları okuduğunuzun günün gecesinde saat tam 00.00’da tüm dünya tek bir olaya kitlenmiş olacak. Bu dünya insanlarının nadiren bir araya geldiği bir zaman dilimi olacak.

Her ne kadar tartışmaya açık bir konu olsa da genel olarak bir Hristiyan kutlaması olan ve bir süredir devam eden ve birkaç gün daha devam edecek Christmas kutlamaları Batı Medeniyetinin çok büyük bir başarısıdır!

Peki bu yılbaşı denen tartışmalı konu bizi neden bu kadar ilgilendirir ki?

Arif Nihat Asya “Yılbaşı neyimiz olur?” sorusunu sorduktan sonra çok güzel açıklama yapmıştır. Gelin Arif Nihat Asya’nın serzeniş dolu sözlerine dikkat kesilelim.

Yılbaşı neyimiz olur? diye soruyorum. Fakat, 30 Ağustos'umuz mudur, Ramazan Bayramı'mız mı, Kandilimiz mi, Kurban Bayramı'mız mı? diye sual açmak da yersiz olmazdı.

Memleketimize, herhalde, Beyoğlu'ndan giren, Haliç'i atlayarak Fatihlere, Aksaraylara, sonra Rumeli'ye ve Boğaz'ı aşarak önce Kadıköylere, Modalara ve sonra Üsküdarlara ve oradan Anadolu'ya geçen bu bunak neyimiz olur: Babamız mı, dedemiz mi, amcamız mı, yoksa Avrupalılıktan pirimiz mi?

Bu iskambil papazı, aramızda nenin nesidir... bunu hiç merak ettiniz mi?

Siz bırakın da ben söyleyeyim onun kim olduğunu: O Haçlı Seferlerinden kalma bir kılıç artığıdır. O zaman silahla giremediği yerlere, şimdi beyaz sakalıyla saygılar ve sevgiler toplayarak girebiliyor!

O, adıyla sanıyla bir misyonerdir ki, şu memlekette ocağına incir dikildikten sonra, kılığını değiştirmiş... ve bizi avlamaya, kucağında getirdiği oyuncaklarla en can alıcı noktamızdan; çocuklarımızdan başlamıştır.”

Düşünsenize tüm dünyayı özünde bir Hristiyanlık inancı olan bir kutlamada bir araya getiriyorlar. Hindu’su, Çinlisi, Endonezyalısı, Arap’ı, Türk’ü, Zencisi…

Velhasıl dünyanın tamamı saatler 00.00’ı gösterdiğinde aynı eylem içerisinde olacak.

Oysa İslam ümmeti olarak biz Müslümanların tüm dünyayı bir araya getiren bir etkinliğimiz yok maalesef. Tüm dünyayı bir araya getirmeyi boş verdim kutsal günlerimizde bile Müslümanlar olarak bir araya gelemiyoruz maalesef.

Bin aydan daha hayırlı Ramazan ayının başlangıç ve bitiş noktalarında dahi birlikte hareket edemiyoruz. Ramazan Bayramı’nın başlangıcı konusunda da ihtilaflar yaşıyoruz. Aynı şey Kurban Bayramı için de geçerli…

Başlangıç zamanları kutsal kitabımız Kur’an’da belirtilen bu günleri geçtim diğer kutsal günlerimiz konusunda da ihtilaflıyız ümmet olarak. Kimi Müslümanlara göre kandil geceleri bir fırsat iken kimi Müslümanlar ise bu kandil gecelerinin hurafe olduğunu, bunun dinde yerinin olmadığını savunuyor.

Kutsal günlerinde bile bir araya gelmeyi başaramayan Müslümanlardan tüm dünyayı birleştirecek bir eylem, bir hareket, bir kutlama beklemek ham bir hayal mi olur acaba?

Oysa ne kadar güzel olurdu; Ramazan ayının ilk günü tüm dünyanın oruç tutmasını sağlayabilmek...

Veya Kurban Bayramı’nın ilk günü tüm dünya zenginlerinin fakirlere fitre vermesini sağlayabilmek…

Veya Beraat Gecesi’nde tüm dünyanın bir araya gelerek insanlığın kurtuluşu için Yaratıcıya dua etmesini sağlayabilmek…

Maalesef bunların hiçbiri şu ana kadar gerçekleştirilmedi. Kısa vadede gerçekleştirilebilmesi de uzak bir ihtimal…

Ama bunun olmaması için de önünde bir engel yok.

Yeter ki biz İslam ümmeti bu konuda bir gayret içinde olalım. Tüm insanlığı bir araya getirebilmenin derdi ve tasasında olursak bunu gerçekleştirememek mümkün değil.

Ama bunun için önce biz Müslümanların asgari müştereklerde buluşmamız gerekiyor. Önce biz bir araya gelmemiz aynı gün ve aynı zamanda aynı faaliyeti yerine getirmemiz gerekiyor.

Müslümanlar olarak tüm dünyayı bir araya getirecek bir fikir buluncaya kadar tüm dünyanın temelinde bir iskambil papazının geyiklerini ve bir Hristiyan kutlaması olan yılbaşı gecelerinde tüm dünyanın bir araya gelmesini izlemeye devam…!

SOSYAL MEDYA TAKİP 

twitter.com/msbeser

facebook.com/msbeser