BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.285,82
HABER /  POLİTİKA

Kurtulmuş tarım politikasını eleştirdi

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, tarım ithalatının son 30 yılda 90 kat arttığını söyledi.

Abone ol
Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, tarımın her alanda dışa bağımlılığından kurtulacak bir iktisadi programa ihtiyacı bulunduğunu belirterek, ''30 yılda tarımsal ithalatımız 90 kat artmıştır; bu, kabul edilebilir değildir'' dedi.
Tarım Federasyonu Başkanı Hakan Yüksel ve beraberindeki heyet, Kurtulmuş'u parti genel merkezinde ziyaret etti. Burada konuşan HAS Parti Genel Başkanı Kurtulmuş, Türkiye'nin bundan 15-20 yıl önce büyük tarım üreticisi 7 ülkeden biri olduğunu, bunun bugün tersine dönerek, Türkiye'nin tarım ithal eder duruma geldiğini savundu.

Türkiye'nin 3 tarımsal ürün dışındaki tüm tarımsal ürünlerini ithal eder duruma geldiğini ifade den Kurtulmuş, ''Bu fevkalade ağır bir tablodur. Türkiye'de tarımsal alanlarının yarısı büyüklüğünde bir yüzölçüme sahip Yunanistan'dan bile pamuk alıyor'' dedi.
Kurtulmuş, Türkiye'nin Rusya başta olmak üzere 100'den fazla ülkeden tarımsal ürün ithal ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Böyle baktığımızda, tarım konusunda Türkiye fevkalade ciddi bir oyunla karşı karşıya kaldığı açıktır. 30 yılda tarımsal ithalatımız 90 kat artmıştır; bu, kabul edilebilir değildir. Dünyanın en verimli topraklarının bulunduğu yerde olmamıza rağmen, bu duruma gelmemiz yanlış politikalar etkili olmuştur. Dünya Ticaret Örgütünün, AB'nin, IMF'nin Türkiye üzerine dayattığı tarımsal politikaları ve bütün ekonomik programları tarım nüfusunu azaltmak üzerine kurulmuştur. Bunlar son 10 yılın politikaları ile birleşince bugün gördüğümüz manzara ortaya çıkmıştır. Bu manzara da kabul edilir değildir. 
Türkiye tarımının her alanda dışa bağımlılığından kurtulacak bir iktisadi programa ihtiyacı vardır. Türkiye'deki ekonomik yapıda bizim 'Derviş-Fisher Modeli' dediğimiz 17. IMF programının ruhu hala devam ediyor. Bu programda Türkiye'nin ithalata ve tüketime dayalı bir büyüme modeli içerisinde gelişmesi hedefleniyor. Bu programların sonucunda ülkenin borcu artmış, üretim azalmış ve köyden şehirlere göç başlamıştır. Bu da beraberinde yaşadığımız sıkıntıları getirmiştir.''

Tarım Federasyonu Genel Başkanı Hakan Yüksel ise Türkiye'nin geçmişte kendi kendine yeten birkaç tarım ülkesinden biri olduğunu belirterek, şu anda Türkiye'nin tarım ürünü ithal eder duruma geldiğini söyledi. Türkiye'nin ''yanlış politikalarından'' vazgeçmesi için toplumun tüm kesimlerine büyük görevler düştüğünü ifade eden Yüksel, çiftçinin başta mazot olmak üzere birçok konuda sıkıntı çektiğini de kaydetti.

Tarım üreticilerinin sorunlarına çözüm bulmak için siyasi partilere bir dizi ziyaret gerçekleştirdiklerini ifade eden Yüksel, tarım çalışanlarına yönelik ''pozitif ayrımcılık'' uygulanmasını istedi.

BAŞKENT ANKARA PLATFORMU'NUN ZİYARETİ

Bu arada Başkent Ankara Platformu Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akyol ve beraberindekiler de HAS Parti Genel Başkanlığına seçilmesinden dolayı Numan kurtulmuş'a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Saadet Partisi Genel Başkanlığı sürecinde Kurtulmuş'un çalışmalarını yakından takip ettiklerini anlatan Akyol, yeni partisinde Kurtulmuş'a başarılar diledi.

Kurtulmuş da 28 gün gibi kısa sürede HAS Parti'yi kurduklarını ve halkın büyük ilgisi ile karşılaştıklarını söyledi. Vatandaşın bu ilgisinin seçimlerde oya dönüşmesini umut ettiklerini belirten kurtulmuş, HAS Parti'nin Türk Siyasi hareketine yeni bir üslup ve vizyon getirdiğini savundu.

Daha sonra Kırşehirliler dernekleri ve vakıfları yönetimi de Kurtulmuş'a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.