BIST 9.006
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.279,76
HABER /  SAĞLIK

Kullanırken dikkat edin! Kısırlık yapabilir

Kısırlığa neden olan maddeler arasında yapay tatlandırıcıların önemli bir yer tuttuğunu biliyor muydunuz?

Abone ol

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Medikal Akupunkturist Doç. Dr. Hakan Çoksüer, yapılan araştırmalar sonucunda bu tatlandırıcıyı kullanan kadın ve erkeklerde önemli ölçüde yumurtalık ve sperm kalitesinin düşürücü etkilerinin olduğunun ortaya çıktığını kaydetti.

Tatlandırıcıların sadece hamilelik öncesinde değil, hamilelik sonrasında da önemli etkiler ortaya koyduğunu ifade eden Çoksüer, gebelik döneminde tüketilen tatlandırıcıların çocukta ve annede yıkıcı sonuçlar ortaya çıkardığını ve bu nedenle bunların tüketiminden uzak durulması gerektiğini söyledi.

KISIRLIKLA BİRLİKTE GEBELİK DÖNEMİNDE YIKICI SONUÇLAR ORTAYA ÇIKARMAKTADIR

Tatlandırıcıların suni şeker olma özelliğinin olduğunu kaydeden Çoksüer, bu tatlandırıcıların içerisinde bulunan aspartam maddesinin oldukça yıkıcı sonuçlar ortaya çıkardığını ve bunların hem kısırlığa neden olduğunu, hem de gebelik döneminde oldukça yıkıcı sonuçlar ortaya çıkardığını vurguladı.

tatlandirici.jpg

Çoksüer, 'Tatlandırıcı kullanımının kısırlık üzerinde olan zararlı etkileri de bu madde dolayısı ile ortaya çıkmaktadır. Gebelik isteyen kadınların, mutlaka bu tatlandırıcıları içeren besinlerden kaçınmaları gerekir. Yapay tatlandırıcıların çoğunlukla asitli içecekler içinde bulunduğu bilinmektedir. Özellikle diyet kola tüketimini alışkanlık haline getirmiş olan kişilerin bu alışkanlıklarını mutlaka terk etmeleri gerekmektedir. Kadın fizyolojisi açısından önemli olan yumurtalık gelişmelerine oldukça zarar veren bir yapıya sahiptir. Erkeklerin de kadınlar kadar konuya dikkat etmeleri gerekmektedir' dedi.

TATLANDIRICILAR KADIN VE ERKEĞE ZARAR VERİYOR

Tatlandırıcıların her iki cins üzerinde de önemli zararlara yol açtığını ifade eden Çoksüer, 'Öncelikle kadınlar üzerinde oluşturduğu etkilere bakılacak olursa, düzensiz adet görme, libido azalması, gebelik oranında düşüş, yumurtalık fonksiyonlarında önemli azalmalar yaşanmaktadır.

tatlandirici.20141114022355.jpg 

Erkekte ortaya çıkardığı hasarlar ise, testis fonksiyonlarında önemli ölçülerde düşüş yaşanması, testosteron hormonu üzerinde önemli düzey düşüşleri, libido da azalma gibi sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Erkeklerde sperm kalitesinin düşmesinin testosteron hormonu ile önemli bir bağlantısı bulunmaktadır. Bu bağlantı bünyesinde yapılan besin tüketimlerinin önemi oldukça büyüktür. Bu nedenle yapay tatlandırıcı içeren, kola, şekerli sakız, jelibon gibi maddelerden mutlaka uzak durulması gerekir. Yapay tatlandırıcıların önemli bir etkisi olan durum da bağımlılık yapmasıdır. Bu tatlandırıcılar içinde bulunan maddeler nedeni ile kişide sürekli bir kullanım geliştirmektedir.

Tatlandırıcılara olan bu alışkanlık ise zamanla kişinin fizyolojik dengesinde bozukluklar meydana getirmektedir. Sağlık bakanlığının ortaya koyduğu bu araştırma, kişinin kısırlık gibi bir sorunla karşılaştığını göstermektedir. Bu nedenle bebek sahibi olmak isteyen kişilerin beslenme biçimine önemli ölçüde dikkat etmesi gerekmektedir' şeklinde konuştu.