BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.439,83
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Küladası ın efsanesini bilir misiniz?

Küladası, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde bulunuyor. Adanın çok ilginç bir efsanesi var.

Abone ol

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde bulunan ve efsanelere göre gölün oluşmasına neden olan Küladası, turizme kazandırılmayı bekliyor.

Göl kıyısında bulunan Kıreli Belde Belediye Başkanı Ali Mermer, Küladası hakkında günümüzde de anlatılmakta olan efsanenin, duyanları adaya çektiğini belirterek efsaneyi şöyle anlatıyor;

BEYİN OĞLU GÖLE DÜŞÜNCE...

Beyşehir'in sembolü haline gelen gölle ilgili bir efsanedir. Efsaneye göre Eşrefoğlu beylerinden biri evlenir ve düğün şenlikleri içinde sürek avına çıkar. Av sırasında göldeki bir düdene kapılan beyin oğlu ve adamları kaybolur. Beylikte herkes onları bulmak için seferber olduysa da sonuç alınamamış, bir süre sonra cesetlerin Manavgat Çağlayanı'ndan çıktığı haberi beye ulaşmıştır.

    Bunun üzerine bey, adı geçen düdeni kapatmaya karar vermiş. Beylik halkının tümü bu iş için seferber edilmiş. Ardıç ağaçları, deri, kül ve samandan oluşan tonlarca malzeme taşınmış. Düdenin bulunduğu yerde çok büyük yığma bir tepe yapılmış. Derken su kaçağının azalması üzerine gölün su seviyesi iyice artmış. Adı geçen tepe de ada haline gelmiş.

EFSANEYİ DUYAN GELİYOR

Beyşehir Gölü'nü Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü haline getiren şeyin bu ada olduğuna inanıldığını ve bu efsaneyi duyanların adayı görmek için Beyşehir Gölü'ne geldiğini de dile getiren Ali Mermer, "İşte yaşayan bu efsane, bölgemize olan ilgiyi artırıyor. Buranın turizme açılması gerektiğine inanıyoruz. Bunun için de Konya İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün bir proje hazırlaması gerekiyor. Buranın milli park, sit alanı ve mutlak koruma alanı statüsünde olması nedeniyle belediye olarak herhangi bir yaptırımımız söz konusu olamıyor. Biz sadece gölü ve adayı seyredebiliyoruz. Bu adalara gezi turları düzenlenebilir, ışıklandırılabilir, çevresine oturulabilecek alanlar yapılabilir. Bu adanın daha çok ziyaretçi çekebilmesi için birçok proje geliştirilebilir" şeklinde konuştu.