BIST 9.037
DOLAR 32,32
EURO 35,10
ALTIN 2.295,58
HABER /  GÜNCEL

Krediler çok hızlı artıyor!

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 'Türkiye’de problem, 'krediler başlasın, krediler canlansın' problemi değil' dedi...

Abone ol

Başçı, “Para Politikaları” konulu seminerde yaptığı konuşmada, geçen yıl çok hızlı bir borçlanma ve işlerin iyiye gideceği beklentisiyle her türlü harcamada önemli artış olduğunu söyledi.

Burada fren mekanizmalarını kullanmanın doğru olacağını düşündüklerini ifade eden Başçı şöyle devam etti: 

“Çünkü dünya çok karışık, ilerde ne olacağını bilmiyoruz. Çok hızlı girmeyelim bu ortama diye özellikle 2011’in ilk başlarında önemli ölçüde sıklaştırıcı önlemler aldık. Bunlar etkisini gösterdi. Kredilerle ilgili ciddi bir yavaşlama oldu. Şu an yüzde 20’ye yakın bir yerdeyiz. Son 12 aya baktığımızda kademeli bir şekilde 15’e doğru gideceğiz.” 

‘İmkansızlık üçgeni’ 

“Kamuoyunda Merkez Bankası imkansızı yapmaya çalışıyor” şeklinde yorumlar çıktığını dile getiren Başçı, ”İmkansızlık üçgeni diye bir üçgen vardır. Bu üçgenin dışına çıkamazsınız. Biz de bu üçgenin dışına çıkmaya çalışmıyoruz. Üçgenin köşesinde olmaktansa, yani faiz oranları tamamen sabit kurlarda bir azalma var. Yerine faiz oranları bir miktar oynak, kurlar daha az dalgalanıyor. Bu bir politika tercihidir. Bu yapılabilir. Pek çok ülke bunu yapmıyor ama biz yapıyoruz, farkımız burada. Mümkün olan bir şeyi yapıyoruz. Pek çok ülkenin yapmadığı bir şey. Bu da bir avantaj” diye konuştu. 

Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin yavaş ve kademeli olacağını, petrol fiyatları nedeniyle cari açığın nispeten yüksek seyrettiğini söyleyen Başçı, cari açığın finansmanında ise bir sorun görünmediğini vurguladı. Başçı, “Cari açık kademeli olarak azalmaya devam edecek, özellikle martta önemli bir iyileşme bekliyoruz” dedi. 

Yavaşlama ilk çeyrekte 

Başçı, “Alınan tedbirlerle ve dışsal faktörlerle bir miktar ilk çeyrekte büyüme oranlarında yavaşlama göreceğiz. Fakat önümüzdeki aylardan itibaren ikinci büyümede makul bir toparlanma bekliyoruz. Politikalarımızı buna göre şekillendiriyoruz” diye konuştu. 

TL simgesi... 

Başçı, şu anda kullanılan para grubunda TL’nin simgesinin yer almayacağını söyledi. Başçı, yeni para basımı olursa o zaman değerlendirilebileceğini ifade etti. 

Banknotların üzerinde imzası olan başkan ve yardımcılar değiştiği için parada imzaların değişmesi söz konusu olacak. 

‘Enflasyonda yüzde 5’in üzeri rahatsız eder’ 

Başçı, TCMB’nin önceliğinin fiyat istikrarı olduğunu ve enflasyon hedefi olan yüzde 5’in üzerindeki her oranın kendilerini rahatsız edeceğini söyledi. Başçı, “Enflasyonda büyük ihtimalle nisanda hissedilir bir düşüş olacak, mayısta baz etkisiyle tek haneyi görürüz” dedi. 

Petrolde varil başına 10 dolarlık artışın cari açığı 4.5 milyar dolar artırdığını, enflasyona 0.4 puan etki yaptığını söyleyen Başçı, bu yılsonu için orta noktası yüzde 6.5 olmak üzere, yüzde 5.1 ile yüzde 7.9 arasındaki 2012 enflasyon tahminlerini gerekirse Enflasyon Raporu’nda revize edeceklerini söyledi. 

‘ZK’lara ince ayar gelebilir’ 

Erdem Başçı, küresel büyümeye dair aşağı yönlü risklerin devam ettiğini belirterek, faiz koridorunu, üst bandını düşürmek suretiyle, daraltmayı düşünebileceklerini, TL mevduata uygulanan zorunlu karşılıklarda (ZK) ise önümüzdeki dönemde “ince ayar” niteliğinde düzenlemeler yapabileceklerini söyledi. Başçı şöyle devam etti: 

“Faiz koridoru değerli bir politika aracı. Orada o kadar çok sıkılaştırmaya gerek olmadığı kararı hasıl oldu. Yüzde 12.5’ten yüzde 11.5’e indirdik. Eğer daraltma imkânı olursa bir miktar daha koridorumuzu daraltabiliriz. Tedbirler daha ziyade TL’ye uygulanan zorunlu karşılıkların döviz ve altın yoluyla tutulmasıyla ilgili olacak.”