BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,96
ALTIN 2.422,30
HABER /  GÜNCEL

Kredi kartı olanlara müjde!

Kanun değişiyor... Yapılacak yeni düzenleme ile bankaların kredi kartında yıllık ücret alması yasaklanıyor.

Abone ol

Sanayi Bakanlığı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’u değiştiriyor. Düzenleme ile bankaların kredi kartında yıllık ücret alması yasaklanıyor.
Bankalar, kredi kartı ücretini bir kereye mahsus alabilecekler. Kartın ilk verilişi dışında ücret alınmasına izin vermeyecek olan düzenleme, yasa yürürlüğe girmeden önce verilen kredi kartları için de geçerli olacak. Kartın ilk verilişinde alınacak ücretin de, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlenecek azami sınırı olacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da değişiklik yapan kanun tasarısı taslağı görüşe açıldı. Kredi kartı yıllık ücreti ile ilgili tartışmaya nokta koyuluyor. Bankalar, yeni düzenleme yürürlüğe girdikten önce de sonra da olsa verdikleri tüm kredi kartları için yalnızca bir kez ücret alabilecekler.

ESKİ KARTLARDAN DA ÜCRET ALINAMAYACAK

Alacağın takibine ilişkin masraflar hariç olmak üzere kredi veren, kredi kartı sözleşmesinde belirlenen faiz dışında tüketiciden herhangi bir ödemede bulunmasını isteyemeyecek. Kredi kartı üyelik ücreti ise bir kereye mahsus olmak üzere ve ancak kredi kartı sözleşmesi imzalanırken alınabilecek. Kredi kartı üyelik ücretinin azami tutarı BDDK tarafından belirlenecek. Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce verilen kredi kartlarından üyelik ücreti alınmayacak.

Kredi kartından yıllık ücret alınmasını yasaklayan hükmün gerekçesinde, 1 Kasım 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun, bankaların ödünç para verme işlemlerinde uygulanacak faiz ve ücretlerin azami miktar ya da oranlarını tespit etme, bunları kısmen yada tamamen serbest bırakma yetkisini Bakanlar Kuruluna verdiği, aynı zamanda bu yetkinin Merkez Bankasına devredilebileceğini de hükme bağladığı anımsatıldı.

KREDİ KARTI YILLIK ÜCRETLERİ

Kart ücreti (YTL)

Ziraat 3
Halkbank 5
Vakıfbank 5
TEB 20
Akbank 30
Şekerbank 10
Garanti 35
İşbank 25
Yapı Kredi 30
Fortis 25
Citibank 20
Turkisbank 20
Oyakbank 25
Millennium 20
Turkland Bank 10
Tekstil 30
Finans 30
HSBC 30
Eurobank Tekfen 10
Denizbank 30
Anadolu 15
Albaraka 9
Kuveyt Türk 10
TürkiyeFinans 10
Asya Katılım -**

Not: Bankaların, daha yaygın olan standart veya en düşük ücretli kredi kartları dikkate alınmıştır. Gold ve platinium kartlarda yıllık ücret daha da yükselebilmektedir.