BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,77
ALTIN 2.507,72
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Koyunların nesilleri aşıyla korunacak

Nallıhan`da doğal yaşama bırakılan Anadolu yaban koyunlarının hastalıklarla azalan sayısı aşılarla artırılacak.

Abone ol

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, Konya-Bozdağ`da bulunan yaban koyunlarında 2007 yılında paratüberküloz hastalığı tespit edildiğini hatırlattı.

Hastalık nedeniyle sahadaki yaban koyunu sayısının hızla azalmaya başladığını anlatan yetkililer, konuyla ilgili uzmanların katılımıyla toplantılar düzenlendiğini, bu toplantılarda bölgede yeni doğan kuzuların aşılanarak hastalığın azaltılabileceği konusunda görüş birliğine varıldığını ifade etti.

Bu kapsamda Türkiye`de bulunmayan koyun paratüberküloz aşısının yurt dışından getirilmesi için çalışmalar başlatıldığını ve söz konusu aşının geçen yıl Ağustos ayında Türkiye`ye getirildiğini anlatan yetkililer, çalışmalarla geçen yıl 102, bu yıl ise 93 yaban koyunu kuzusunun aşılandığını bildirdi.

Bu çalışmalar sırasında yaklaşık 450 yaban koyununa kulak küpesi takıldığını ve bu hayvanların numaralı takibine başlandığını belirten yetkililer, geçen yıl aşılanan hayvanlardan alınan örneklerin Konya Üniversitesi Veterinerlik Fakültesince incelendiği belirtildi.
Yetkililer, aşıların, hayvanların çoğunda paratüberküloz hastalığına karşı koruma sağladığının belirlendiğini ifade etti.

Söz konusu aşılama çalışmalarının gelecek yıllarda da devam etmesiyle sürüdeki paratüberküloz hastalığının yayılışının önüne geçilebileceğini vurgulayan yetkililer, böylece Anadolu Yaban Koyununun popülasyon büyüklüğünün yeniden artış gösterebileceğinin öngörüldüğünü kaydetti.