BIST 9.072
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.326,06
HABER /  DÜNYA

Kosova zirvesinde hayalkırıklığı

Kosova'nın statüsünü belirlemeye yönelik Belgrad ve Priştine yönetimleri anlaşamadı

Abone ol

Kosova'nın statüsünü belirlemeye yönelik Belgrad ve Priştine yönetimleri arasında bugün Viyana'da yapılan üst düzey görüşmenin ilk turu, anlaşma sağlanamadan sona erdi.

Görüşmeye başkanlık eden BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kosova Özel Temsilcisi Martti Ahtisaari, “görüşmenin yapıcı olduğunu ve çok iyi bir ortamda geliştiğini “ belirterek, “Görüşmenin amacı, tarafların Kosova'nın statüsüne ilişkin önerilerini en üst düzeyde yüzyüze dile getirmesiydi. Bugünkü ilk görüşmeyle bu amacı gerçekleştirdik” dedi.

Ahtisaari, bundan sonraki görüşmenin ağustos ayının ikinci yarısında veya en geç eylül ayı başında yapılmasını planladıklarını söyledi.

Kosova'nın statüsünü belirlemeye yönelik üst düzeydeki doğrudan ilk görüşmeye, Belgrad yönetimi adına Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, Başbakan Vojislav Kostinica ve Dışişleri Bakanı Vuk Draskoviç katılırken, Kosovalı Arnavutları ise Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu ve Başbakan Agim Ceku başkanlığında 15 kişilik bir heyet temsil etti.

BM gözetimindeki görüşmede Belgrad yönetiminin, “Kosova'nın uluslararası anlaşmalar ve devletler hukukuna göre Sırbistan'a ait olduğu ve Kosova'daki Arnavutlar'a geniş bir özerklik vermek istedikleri” yönündeki mevcut görüşünü yinelediği, Arnavut temsilcilerinin ise “Kosova'nın bağımsızlığını” savundukları bildirildi.

BM Temsilcisi Ahtisaari'nin yaptığı kısa açıklamadan sonra, Sırp ve Arnavut temsilcileri de ayrı ayrı birer basın toplantısı düzenledi.