BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,70
ALTIN 2.488,79
HABER /  DÜNYA

Körfez ülkeleri füze deposu olacak

Körfez ülkelerinin, ABD'den iki yıl içinde 100 milyar dolarlık füze ve silah almak için temasa geçtiği önü sürüldü. Hangi ülke kaç paralık silah alacak?

Abone ol

ABD'nin Körfez ülkelerine bir kaç yıl içersinde 100 milyar dolarlık  füze ve silah satışı yapacağının açıklanmasının ardından, Bahreyn'de, bölgesel tehditlere karşı ABD’den 70 milyon dolar değerinde füze almayı planladığı belirtildi. Daha önce Suudi Arabistan 60 milyar dolarlık silah alacağını duyurmuştu. 

ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı’nın Kongre’ye sunduğu açıklamaya göre, Bahreyn krallığı ABD’den 30 füze satın alma talebinde bulundu.

ABD'NİN ÇIKARLARINI KORUYACAK 

Ajans, Bahreyn’in füzeleri ‘silahlı kuvvetlerini modernize etmek, başlıca bölgesel tehditlere karşı koyabilmek ve mevcut askeri mimarisini genişletmek için kullanacağını’ ifade etti.

 Açıklamada ayrıca ‘dost bir ülkenin güvenliğinin iyileştirilmesine yardımcı olacağından dolayı bu teklif edilen satışın ABD’nin dış politikası ve milli güvenliğine katkıda bulunacağı’ kaydedildi.

 Bahreyn’in aynı zamanda Ortadoğu’da siyasi istikrar ve ekonomik gelişme için önemli bir güç olduğu ve olmaya devam ettiği belirtildi.

Petrol ve doğalgaz satışından gelen sıcak para neticesinde zenginleşen Körfez ülkeleri, askeri güçlerini modernize etmek için önümüzdeki birkaç yıl içinde 100 milyar dolara yakın harcama yapacak.

60 MİLYAR DOLARI SUUDİ ARABİSTAN'IN

Ortadoğu’nun en büyük ekonomisine sahip Suudi Arabistan, ABD’den 60 milyar dolar değerinde uçak, helikopter ve silah almayı planladığını ilan etti.

 Aynı şekilde yakın zamanda Birleşik Arap Emirlikleri, ABD’den 5.14 milyar dolar değerinde füze sistemleri, roket ve Apaçi helikopteri satın alacağını açıkladı.

Körfaz ülkelerinin ABD'den yüklü silah almasının altında, üstü kapalı ABD ekonomisine destek olduğu belirtilirken, bir taraftanda İran'a karşı gözdağı olduğu ifade ediliyor.