BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,87
ALTIN 2.430,29
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Konservatuvar mezunlarının yüzde 80'i işsiz!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, konservatuvar mezunlarının yüzde 80'inin işsiz olduğunu söyledi.

Abone ol

İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, konservatuvar mezunlarının sıkıntılarına değindi. Bu alandaki sorunun, Türkiye’ye mal edilen bir konu haline geldiğini belirten Yazıcıoğlu, kültür ve sanata merak saran gençlerin hata yapmadığı da düşünüldüğünde, konservatuvarın ve tiyatro kulislerindeki eğitimin ülkeye yarar sağlayabileceğini belirtti.

Yazıcıoğlu, tiyatrocuların küçük maaşlarla geçinmek zorunda kaldıklarını, geçim standartlarının asgari ücret seviyesinde olduğunu, maddi anlamda çok zorlandıklarını ifade etti.

"YAPIMCILAR ÇOK KÜÇÜK PARALARLA ÇALIŞTIRIYOR"

Yazıcıoğlu, tiyatrocunun sadece maaşıyla geçinemediğini dile getirerek, "Boş vakitlerinde dizilerde ve reklamlarda oynuyor, seslendirme yapıyor. Bu bir zorunluluk ve buna engel olmamak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bir oyuncunun mutlu olması biraz da karnını doyurmaktan geçiyor. Oyuncunun 10-12 saatini tiyatroda geçirerek aldığı maaşla kirasını ödeyebilme imkanı yok" dedi.

Tiyatro oyuncularının, ortalama bir ev kirası kadar maaş aldığına dikkati çeken Yazıcıoğlu, "Maaşları o kadar düşük. İster istemez boş zamanlarını dizilerde geçirmek zorundalar. Dizilerin çalışma şartlarını da düşünürseniz, oyunculara büyük fedakarlık düşüyor. Bu fedakarlık da tek taraflı. Oyuncuların buna muhtaç olduğunu düşünen yapımcılar da çok küçük paralarla onları çalıştırıyor" diye konuştu.

"EVİMDEKİ TOPLU İĞNEYİ TİYATROYA BORÇLUYUM"

Yazıcıoğlu, tiyatronun sağladığı onur ve prestij sayesinde oyuncuların dizi, film ve reklamlarda rol aldığını hatırlatarak, "Tiyatrodan asla vazgeçmedim ve evimdeki toplu iğneyi bile tiyatroya borçluyum. Tiyatroda bu eğitimi almasaydım, bugün dışarıda o işleri yapamazdım ve asla bugünkü yerimde de olamazdım" ifadelerini kullandı.

Bugün konservatuvar mezunlarının yüzde 80’inin işsiz olduğuna değinen Yazıcıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu işsizlik tüm Türkiye’ye mal edilen bir konu. Ama kültür ve sanata merak saran gençlerin hata yapmadığını da düşünürsek, konservatuvarın ve tiyatro kulislerindeki eğitimin ülkeye yararlı olduğunu kabul edebiliriz. Tiyatronun onlara sağladığı devlet garantisinin hoşluğu, o paranın bereketi hiçbir parada yoktur. Sokakta şöhret olmuş, mankenlikten televizyona geçen, başrol oynayanları bugün müthiş bir refah seviyesine ulaşmış durumdalar. Onların eğitilmelerine büyük katkı sağlayanlar da tiyatro eğitimi görmüş oyunculardır."