BIST 9.541
DOLAR 32,60
EURO 34,87
ALTIN 2.494,98

Kongre beklentileri karşıladı mı?

Pazar günü itibariyle Türk siyasi hayatında ve demokratik yönetim sistemimizde yeni bir döneme girdik.

Pazar günü itibariyle Türk siyasi hayatında ve demokratik yönetim sistemimizde yeni bir döneme girdik. İktidar olduğu 2002 yılından bu yana ülkenin demokrasi, sosyal, kültürel ve ekonomi hayatında değişim ve dönüşümün mimarı AK Parti, Yeni Türkiye için yeni bir projeyi daha uygulamaya koydu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzyılın en büyük projelerinden biri olan “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde" ilk değişimi AK Parti kendi bünyesinden başlattı.

Pazar günü yapılan 3. Olağanüstü Büyük Kongre’de Cumhurbaşkanı aynı zamanda partinin genel başkanı seçildi.

Bu seçimlerde  partinin genel başkanı birlikte çalışacağı A takımı olarak nitelendirilen MKYK’yı da belirledi.

Peki, MKYK listesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında verdiği mesaj beklentileri karşıladı mı?

Öyle ya…

Gözler bu kongreye çevrilmişti, çünkü AK Parti tabanı, seçmeni ve vatandaş olmak üzere beklenti çok yüksekti.

Milletin 16 Nisan’da verdiği mesajı aldık diyen parti yönetimi, kongrede bu mesajı yerine getirip değişim için düğmeye basacak mıydı?

                        *****                   *****                         ******

Değişimi iki açıdan değerlendirmek gerekiyor.

Biri Cumhurbaşkanının konuşmasındaki değişim mesajları, diğeri A takımı listesi.

Evvela partililerin Reis-i Cumhur’u bağrına bastığı gerçek. Kongrenin sloganı ve ana teması “Yeniden Atılım” idi.

Evet, yeniden ekonomik kalkınmaya özellikle 2011’den sonra yavaşlayan, ekonomik krizlerin peşe peşe yaşandığı, güvenlik ile huzursuzlukların dönem dönem had safhaya çıktığı, darbe girişimlerinin, AB başta olmak üzere küresel güçlerin siyasi ve ekonomik baskılarının ağırlaştığı, Suriye ve Irak ‘ta yaşanan savaş ve krizlerin göç dalgası oluşturduğu, özel sektör yatırımların durma noktasına geldiği, üretimin azaldığı ve işsizliğin yükseldiği, enflasyonun yeniden çift hanelere taşındığı son dönemde “Yeniden Atılım” sözünü duymak umutların yeniden yeşermesi anlamına geldi.

Cumhurbaşkanı konuşmasında da ifade etti:

“Demokratik atılımlar hızlanacak ve  ekonomik kalkınma hamlesi yeniden  başlayacak.Bunun için ilk etapta ilk 6 aylık bir yol projesi  kamuoyuna açıklanacak.”

Bu yol haritasının içinde AB ile ilişkilerin netleşmesi, yarım kalan yatırım projelerinin yeniden hayata geçirilmesi,  özel sektör teşviği gibi yapısal ekonomik çözümler ilk sıralarda yer alıyor.

                 *****                          ******                                  ******

MKYK listesine gelince;

İşte özellikle burada beklenti 50 kişilik listenin yüzde 50’ye yakınının değişmesi idi. Yüzde 30 civarında değişim gerçekleşti. Listede yerini koruyanlara bakılınca, partinin ağır toplarının yerinde kalması genel anlamda “kısmı değişiklik” olarak yorumlandı. Dengelerin gözetildiği bir liste ortaya çıktı. ilk etapta asosyal medyadaki tepkilere baktığımızda kamuoyunda da bu liste pek rağbet görmedi diyebiliriz.

Anladığımız kadarıyla ki yapılan yorumlarda bu yönde, Reis Türkiye için geçiş süreci olarak tanımlanan bu dönemde dengeleri korumayı tercih etmiş.                      

                            *****                 *****              *****                                  

Şimdi sırada MKYK içinden seçilecek 14 kişilik MYK var. En üst karar organı yürütmenin bir hafta içinde belirlenmesi gerekiyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın da içinde bulunacağı yürütmeden önce Kabine değişimi de gündemde. Beklenti kabinedeki olası değişimden sonra yürütmenin oluşturulacağı yönünde. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çalışma temposunu göz önünde bulundurursak, önümüzdeki bir kaç gün içinde değişimlerin gerçekleşeceğini söyleyebiliriz.

Yine tavandan sonra değişim teşkilatlara sıçrayacak. Cumhurbaşkanı konuşmasında da verdi, önce hızla il ve ilçe teşkilatları ardından belediye başkanları.

Bir çok kişi bu değişimi görevden alma olarak yorumlasa da ben bu yorumlara katılmıyorum. Kongreler  zaten Kurban Bayramı sonrası başlayacaktı,  takvimi  daha erkene alarak değişimi görevden alma yerine seçimle gerçekleştirme yoluna gidebilir. Kasım ayına kadar değişimler tamamlanır. Yine “şehir ve partinin yükünü çeken belediye başkanları ile yola devam” sözünden de,  erkene alınacak bir yerel seçim olasılığını çıkarabiliriz.