BIST 9.059
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.300,51
HABER /  GÜNCEL

Komutan ses kaydını affetmedi!

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Genelkurmay'ın 'yok' saydığı JİTEM'i itiraf eden generale uyarı cezası verdi.

Abone ol

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Genelkurmay'ın 'yok' saydığı JİTEM'i itiraf eden general Mehmet Eldem'e uyarı cezası verdi.

Çeşitli soruşturmalarda yargılanan generallerin internete düşen ses kayıtları Genelkurmay Başkanlığı tarafından dikkate alınmaz ve yok sayılırken, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, ses kaydını affetmedi. Aksay, JİTEM'i itiraf eden generale uyarı cezası kesti. Uyarı cezasının TSK'da bir generale uygulandığı çok nadir görülen bir olay.

İFADESİ ALINDI CEZA KESİLDİ

Hava Kuvvetleri Personel Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Eldem, 16 Ağustos 2010 tarihinde internete düşen ses kaydında, JİTEM'in varlığını itiraf eden ifadelerde bulunuyordu. Kayıtlarda, Eldem, "Resmi olarak kurulan JİTEM diye bir jandarma istihbarat teşkilatı vardı. Bunu TSK alenen inkar etti, bizim böyle bir teşkilatımız yok diye. Var! Resmi olarak kurulmuş, emir verilmiş de kurulmuş ama var. Komutanı var, başkanı var, Hav. Kom'da (Hava Kuvvetleri Komutanlığı) yapılaşması var. TSK bunu göz göre göre inkar etti. Ama var. Var yani, bilmeyen yok, herkes biliyor" diyordu.

Mehmet Eldem hakkında Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ın emriyle idari soruşturma yürütüldüğü, soruşturma neticesinde Tuğgeneral Eldem'in uyarı cezası aldığı öğrenildi.

Soruşturma kapsamında ifadesi de alınan Eldem'in ses kaydındaki konuşmaların kendisine ait olduğunu reddettiği, sadece bir kısmını konuşmuş olabileceği ve kaydın hukuksuz bir şekilde yapıldığını söylediği belirtilirken, bu savunmanın Org. Aksay'ı tatmin etmediği ve ceza almasını engellemediği bildirildi.

Eldem'e uyarı cezasının "uygunsuz ifadeleri" nedeniyle verildiği, ses kaydında yer alan "Genelkurmay'ın resmi açıklamalarının tersine JİTEM'in var olduğu, JİTEM, Seferberlik Tetkik Kurulu gibi birimlerde tamamen hukuk dışında yapılanmalar olduğu, kanun ve kurallara aykırı fiiller gerçekleştirildiği ve kimsenin hesap soramadığı" gibi söylemlerinin ceza almasında etkili olduğu değerlendirildi.

SES KAYDINA İLK DEFA CEZA VERİLDİ

Genelkurmay Başkanlığı, generallere ilişkin internete düşen ses kayıtlarını dikkate almazken ve yok sayarken, hatta bu yönde kamuoyunu aydınlatma gereği bile duymazken, Org. Aksay'ın ortam dinlemesi üzerine verdiği yönelik bu ceza, dikkat çekici bulundu.

GENELKURMAY'IN YOK SAYDIĞI JİTEM'İ ANLATMIŞTI

Orgeneral Aksay'ın generalliğe terfisini sağladığı isimler arasında yer alan Tuğgeneral Eldem, internete düşen ses kaydında, JİTEM'in varlığı ve icraatları ile ilgili itiraf gibi açıklamalarda bulunmuştu. Eldem, ses kaydındaki ifadeleriyle, mahkemelere "Teşkilatımızda JİTEM diye bir birimimiz bulunmamaktadır" şeklinde cevap veren Genelkurmay'ı yalanlıyordu.9 Ağustos 2010'da yayınlanan karar üzerine yeni görevine geçen Eldem, bir hafta sonra internete düşen ses kaydı ile sarsılmıştı.