BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,82
ALTIN 2.419,05
HABER /  GÜNCEL

Kolombiyalı kiralık katil 'Temel Reis' serbest bırakıldı

Kolombiya'nın 'Temel Reis' olarak en azılı kiralık katillerinden John Jairo Velasquez, demir parmaklıklar ardında geçirdiği 22 yılın ardından serbest bırakıldı.

Abone ol

Kolombiya'nın 'Temel Reis' olarak en azılı kiralık katillerinden John Jairo Velasquez, demir parmaklıklar ardında geçirdiği 22 yılın ardından serbest bırakıldı.

Velasquez, 1993 yılında ölen Kolombiya'nın ünlü uyuşturucu baronu Pablo Escobar'ın en güvendiği kiralık katil olarak biliniyordu.

Kolombiyalı 'Temel Reis', 300 kişiyi öldürdüğünü itiraf etmiş, 1980li ve 1990lı yıllarda da işlenen 3000'e yakın cinayette parmağı olduğunu öne sürmüştü.

Velasquez, bir rakibini öldürme talimatı vermekten suçlu bulunan eski bir adalet bakanı aleyhine de tanıklık etmişti.

Yoğun güvenlikli Combita hapishanesinden Salı günü polis eskortuyla çıkarılan 52 yaşındaki Velasquez'in dört yıllık gözetim süresi başlamış oldu.

BBC'nin Bogota'dan bildiren muhabiri Arturo Wallace, 30 yıl hapis cezasına çarptırılan Velasquez'in 8 yıl erken tahliye edilmesinin Kolombiyalılar arasında tartışma yarattığına dikkat çekiyor.

Kolombiya bölündü

Wallace'ın aktardığına göre, bazı mağdurlar Velasquez'in henüz suçlarının cezasını çekmediğine inanırken bazıları ise demir parmaklıklar ardında 22 yıl geçiren kiralık katile ikinci bir şans verilmesi gerektiği görüşünde.

Velasquez, 1989'da devlet başkanı adayı Luis Carlos Galan cinayetinde parmağı olduğu suçlamasıyla hüküm giymişti daha sonra da aynı cinayetin talimatını vermekle suçlanan eski adalet bakanı Alberto Santofimio aleyhine tanıklık etti.

1990 yılında Devlet Başkanı adayı olan Galan, uyuşturucu kartellerine karşı sert mücadele başlatmıştı. Başkanlık koltuğunun en güçlü adayı olarak görülen Galan, Bogota'da dışında konuşma yapma hazırlığındayken vurularak öldürüldü.

Medellin kartelinin lideri Escobar'a yakınlığıyla bilinen eski Adalet Bakanı Santofimio da 24 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.