BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.300,70

Kolesterol ilaçları üzerine

Bir araştırmacı ilkel kabileler üzerinde beslenmenin kolesterole etkisi üzerine araştırma yapmaya karar verir.

Bir araştırmacı ilkel kabileler üzerinde beslenmenin kolesterole etkisi üzerine araştırma yapmaya karar verir. Kendine karşılaştırma yapabilmek için farklı beslenen iki kabile seçer:

‘’1.Kabile avcıdır, ana gıda olarak et ve hayvan yağı ile beslenmektedir. 2.Kabile çiftçidir, ana gıda olarak tahıl ve sebzeyle beslenmektedir. İki kabileden kan örnekleri alarak kolesterol düzeylerini karşılaştırır. Etle beslenen kabilenin kolesterol düzeyinin 70 mg/dl Tarım ürünleriyle beslenen kabilenin kolesterol düzeyinin 140 mg/dl olduğunu saptar. Araştırmacı yeni bir şey buldum ‘hayvan yağı yemek kolesterolü düşürür’’ der.

Der ama arkadaşları kendisine güler. Çok kızar ve medya kuruluşlarına gider, büyük ilaç firmalarının, endüstrinin halkı kandırdığını anlatır. İşin iç yüzünü bilmeyenleri YANILTIR. Yanılmamak için tüm verilerin kapsamlı analizi gereklidir. Özellikle televizyondaki tartışmalarda bazı bilgiler gizlenerek, kişisel ön yargıya dayalı bilgiler veriliyor. Aslında tüm resme bakanlar açısından sonuçlar çok farklı görünüyor.

‘’Yukarıdaki çalışmanın tüm verilerini analiz edince: Açıklanmayan bilgi; Avcı kabile kaslı, çiftçi kabile obez. Avcı kabileler, av peşinde koşmaları onları atletik bir vücutta ve ideal kiloda tutmuş. Çiftçi kabilesi ise fazla besine sahipler, daha az hareket ediyorlar ve obezler. Yani kolesterol farkı obesite ve hareketsizlikten geliyor, hayvan yağından değil’’

Bu Kolesterol İlaçları Nerden Çıktı?

Bilimsel çalışmalar, adı üstünde bilimsel olmak zorundadırlar. Araştırmayı yapanın kişisel fikir ve önyargılarından arınmalıdır. Tüm olumlu ve olumsuz çıktıları bu çalışmalarda açıklanmak zorundadır. Ancak bu tüm sonuçlara göre tedavinin fayda ve zararları ortaya konulabilir.

Bir tedavi yönteminin bir zararı var ama 99 faydası varsa bu yöntemi kötüleyemezsiniz. Bilimsel çalışmalarda LDL kolesterol düzeyinin düşürülmesi, kalp krizi geçiren ya da geçirme açısından riskli kişilerde ki faydası tartışılmazdır. Kolesterol düşürmede ise ilaç olarak hem fayda hem de zarar açısından STATİN lerin rolü de tartışılmazdır. Bu rolü on yıllar içinde 250 bin insan üzerinden yapılan bilimsel çalışmalarla sağlamışlardır.

Kolesterolü her yüksek hastaya, ilaç başlanmayacağı gibi, düşük olması da ilaç kullanmayacağınız anlamına gelmez (Şekil 1’deki Kalp krizi örneği gibi). Kararı belirleyen sizin hastalıklarınızdır, durumunuzdur. Sonuçlarınızı gören, hastalıklarınızı ve durumunuzu en iyi bilen kendi doktorunuzun dediklerine uyun…

Eş, dost tavsiyelerine Atasözü : ‘’Yarım Doktor Candan Eder’’

Şekil 1. Kalp krizi, aterosklerotik plağın yırtılarak damarı tamamen tıkaması sonucu gelişir. Yırtılmanın ana nedeni inflamasyon yani yangıdır. Kalp krizi sonrası STATİN ilacı, bu yangıyı kolesterolden bağımsız azaltır. Bu nedenle Kalp krizi geçiren hastalarda kolesterol düzeyi düşük bile olsa tekrarlamaması için STATİN ilaçları kullanılmaktadır.