BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Kobani'den Türkiye'ye kaç Kürt geldi?

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriye'nin kuzeyinde bulunan Kobani bölgesindeki IŞİD saldırılarından kaçan 60 bini aşkın Kürt'ün Türkiye'ye girdiğini söyledi.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, Suriye sınırında Türkiye'ye giren sığınmacıların kaldığı Suruç Yatılı Bölge Okulu'nu (YİBO) ziyaret etti.

Ziyaret sırasında yaptığı açıklamada Kurtulmuş, "Maalesef Kobani bölgesine yapılan saldırılar sonrasında yaklaşık 20 köyün IŞİD kuvvetleri tarafından ele geçirilmesiyle birlikte 100 bini aşkın bir göçmen kitlesinin buraya gelmesi olasılığı dahi masadaydı. Dün (cuma) akşam itibariyle 5 bin civarında olan sığınmacı göçmen kardeşlerimiz, bugün itibariyle 60 bini aşmıştır" dedi.

Türkiye'nin yardım çığlığı atarak elini uzatan herkese yardım elini uzattığına işaret eden Kurtulmuş, AFAD tarafından okul bahçesine 35 çadır kurulacağını ve buranın toplamda 3 bin sığınmacının kalacağı bir kampa dönüştürüleceğini söyledi.

Suriye ve Irak'da en kısa sürede istikrar ve barışın olmasını arzuladıklarını kaydeden Kurtulmuş, "Bir kere daha ifade etmek istiyoruz ki; IŞİD bir sebep değil sonuçtur. Eğer siz Suriye'de ve Irak'ta halkın büyük çoğunluğunu oluşturan kitlelerin siyasal katılım süreçleri içerisinde olmasını sağlamazsanız, eğer Suriye'de ve Irak'ta her türlü istikrarsızlığın önün açarsanız ve insanlara kendilerini ifade etme imkanı sağlamazsanız bugün IŞİD'i yenersiniz ama Allah korusun yarın başka birşey çıkar" diye ekledi.

GEÇİŞLERE DÜN İZİN VERİLMİŞİ 

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinin karşısındaki sınır hattında bekleyen Suriyelilerin geçişine cuma günü saat 13:00 itibariyle izin verilmişti. Sınır hattında görev yapan askerlerin telleri kesmesiyle, Kobani'deki çatışmalardan kaçan 4 bin Kürt Türkiye'ye girmeye başladı. 12 saatten uzun süredir sınırda bekleyenler arasında bulunan birçok kadın ve çocuk susuzluk ve açlıktan bayıldı.

PYD ÖZERLİK İLAN ETTİ

Suriye’nin kuzeyindeki tek silahlı gruba sahip olan PYD; Cizire, Kobani, Afrin bölgelerinde Ocak ayında özerklik ilân etmişti. Diğer Kürt grupları ve Suriye muhalefetinin çatı örgütü SMDK bu özerkliği tanımıyor. Özerklik, Türkiye’nin PYD’nin muhatap alınabilmesi için öne sürdüğü ‘emrivakilerden kaçınma’ şartına rağmen ilân edildi. Türkiye’nin diğer iki şartı ise PYD’nin rejimle işbirliği yapmaması ve SMDK’ya katılması.