BIST 9.059
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.300,51
HABER /  GÜNCEL

Kobani son durum IŞİD yenildi gidiyor

Kobani'den gelen son dakika haberler Kürtleri sevindirdi, IŞİD yenildiği ve Kobane'yi tamamen boşaltmaya başladığı iddia edildi.

Abone ol

KOBANİ'de son duruma ilişkin çarpıcı bir iddia geldi, IŞİD'in yenildiği ve kentten neredeyse tamamen çıkarıldığı öne sürülüyor.

Haberi BBC duyurdu. Kobani'deki Kürt güçleri IŞİD'in Kobani'nin büyük bölümünden çekildiğini, sadece şehrin doğusundaki iki bölgenin hala radikal İslamcı militanların elinde olduğunu söyledi.

Rûdaw’a konuşan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Eşbaşkanı Ömer Eluş ise Kobani merkezinde hiçbir IŞİD mensubunun kalmadığını ve durumun sakin olduğunu iletti. Eluş, kendilerine ulaşan bilgilere göre, örgütün yeni bir saldırı hazırlığı içerisinde olduğunu dile getirdi.

TEV-DEM Eşbaşkanı, YPG ve YPJ gerillalarının tedbir amaçlı tüm evleri kontrol ederek, saklanan örgüt mensubu ya da bomba olup olmadığını araştırdıkları bilgisini verdi.

Ömer Eluş, kentin çevresindeki Kaniyê Ereban (Arap Pınarı), Girê Ereban (Arap Tepesi) ve Mıştenur Tepesi’nin, IŞİD’in kontrolünde olduğunu söyledi.

IŞİD YENİ SALDIRIYA HAZIRLANIYOR

Rojava’nın Kobani kentinde YPG ile IŞİD örgütü arasındaki savaş 32’nci gününe girdi. IŞİD, kent merkezinden çekildi ve yeni bir saldırıya hazırlanmaya başladı. Kobani'den gelen son haberlere göre zatışmalar YPG kontrolüne geçen Til Şeir ve IŞİD'in elindeki Mezre köylerinde devam ediyor.

MÜRŞİTPINAR'A YİNE SALDIRI

IŞİD'in almak için çok uğraştığı Mürşitpınar Sınır Kapısı’na yine roketler ve toplarla saldırdığı haberleri geliyor. Yaralılar, bu sınır kapısından Suruç ve Urfa’daki hastanelere götürülüyor. Sınır kapısından insani yardımlar da Kobani’ye ulaştırılıyor.

YOĞUN ÇATIŞMA SESLERİ

Kobani'deki gelişmeleri Mürşitpınar'da takip eden BBC muhabiri Kasra Naji, savaşı sınırda izleyen Kürtler arasında iyimserliğin arttığını ifade etse de "Yine de Kobani'den yoğun çatışma sesleri gelmeye devam ediyor. Özellikle şehrin kuzeyinde ve doğusunda ağır silahlar kullanılıyor" diyor.

ABD'NİN HAVA BOMBARDIMANI

Çarşamba'yı Perşembe'ye bağlayan gece ABD öncülüğündeki koalisyonun Kobani'deki IŞİD hedeflerine yönelik yoğun bombardımanı sürdürmesinin YPG'nin ilerleyişine yardımcı olduğu ifade ediliyor.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM, 15-16 Ekim gecesi bölgede 14 hava saldırısı düzenlendiğini belirtmiş, IŞİD'in kontrolünde 19 binanın vurulduğunu söylemişti. 27 Eylül'den bu yana koalisyon güçleri Kobani ve çevresinde 100'ün üzerinde hava saldırısı gerçekleştirdi.

KOBANİ BİLANÇOSU

Suriye iç savaşında Beşar Esad rejimi karşıtı tutumuyla bilinen Londra merkezli insan hakları örgütü Suriye Gözlemevi, 16 Eylül'den bu yana Kobani'deki çatışmalarda 374 IŞİD militanının öldüğünü söyledi. Kürt güçlerinden ise 268 kişinin öldüğü bilgisi paylaşıldı.


EL CEZİRE KOBANİ İÇİN İŞGAL EDİLDİ

Al Jazeera Türk Ankara bürosunu işgal etmek isteyen 9 kişi gözaltına alındı. Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) üyesi olduğu belirtilen 7 kişi, sabah saatlerinde Karum'daki Al Jazeera Türk Ankara bürosuna geldi.

Gündem toplantısındaki çalışanların dışarı çıkmasını isteyen SDP üyeleri, binanın dış cephesine üzerinde "Kobani Kazanacak" yazan pankart astı.

Bildirim üzerine olay yerine gelen güvenlik görevlileri, içerideki 7 kişiyle dışarıda bulunan 2 kişiyi gözaltına aldı.


BARZANİ : ABD VE TÜRKİYE KURTARABİLİR

ABD'nin yaptığı son dakika Kobani açıklamasıyla PYD ile Washington'ın doğrudan görüştüğü ortaya çıkmıştı. Görüşmeye aracılık eden isim ise ortaya çıktı, meğer ABD ile PYD'yi Mesud Barzani buluşturmuş.

Barzani, Alman Bild gazetesine verdiği röportajda ise Türkiye'nin önemli olduğunu vurgulayıp 'Kobani'yi ABD ile Türkiye kurtarabilir" dedi.

Almanya’da yayın yapan BİLD gazetesine konuşan Mesud Barzani, Rojava’nın Kobani kentinde IŞİD örgütüyle savaşan Kürt savaşçılarının desteğe ihtiyacı olduğunu tekrarladı.

Uluslararası topluma çeşitli kereler çağrı yaptığını hatırlatan Barzani, “IŞİD sadece bizim için tehdit değil. Tüm bölge ve tüm dünya için tehlike oluşturan bu terörist yapıyla mücadele edilirken, jeopolitik çıkarların ön planda olmaması gerekir” diye konuştu.

Bir soru üzerine, Türkiye’nin önemli bir ülke olduğunu dile getiren Mesud Barzani, “Türkiye, ABD ile birlikte, Kobani’nin kurtarılması için çok şey yapabilir” ifadelerini kullandı.

ERBİL'DEN TÜRKİYE'YE KOBANİ ÇAĞRISI

Kürdistan Parlamentosu Başkanı Yusuf Mıhemed ise, Türkiye’yi, Rojava’da Kürtler’e destek vermeye çağırdı. Mıhemed,  “Kobani konusunun Kürdistan Bölgesi açısından son derece önem taşıdığını belirterek, Türkiye’nin hem büyük bir devlet, hem de komşu olmasından dolayı, Kürtler’in teröristlere karşı mücadelesine destek vermesi gerektiğini” söyledi..

Türkiye’deki “çözüm süreci” konusunda da Mıhemed, “Sürecin devam edeceği konusunda ümitliyim. Elimizden gelen katkıyı yapmaya devam edeceğiz. Kobani’ye desteğimiz de, barış sürecini olumlu etkileyecektir” dedi.