BIST 9.716
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.428,24

Kızım ne? yaz 1121’e gönder, cevap cebine gelsin

Kadınlar fişleniyormuş, bu ülkede fişlenmeyen kaldı mı? Bir kere T.C. Kimlik Numarası ile vatandaş zaten iliğine kadar fişlendi

Kadınlar fişleniyormuş, bu ülkede fişlenmeyen kaldı mı? Bir kere T.C. Kimlik Numarası ile vatandaş zaten iliğine kadar fişlendi. Sağlığından, harcamalarına, internet kullanma eğiliminden, zaaflarımıza kadar, hepimiz çoktan fişlendik. Fişlenmekle de kalmadık, sistem bir de yüzümüzü tanıyor. Yüz tanıma sistemi son yıllarda hızla büyükşehirlerde devreye girdi bile.
Gizlilik mi, çoktan hayal oldu..
Özel hayat da masal..
Dokunulmazlık yalan..
“Tebrikler, siz çoktan fişlendiniz”
Fakat, cepten gebeliğin bildireceğini ummazdım sahiden. Uygulamayı hayata geçirenler sanki uzaydan gelme, Türkiye’nin sosyal yapısından haberleri yok. Ya da kendi evleri sonsuz özgürlüklerle dolu. Bu uygulama ile sebep olacakları aile facialarının azmettiricisi olduklarının farkında değiller galiba. Aslında Sağlık Bakanlığı çoktan beri, hasta takip sisteminde hastaya ait her türlü bilgiyi topluyor. Doktor size gıcık oldu mu vay halinize. Artık sisteme ne girerse, ömür boyu sizinle. İşin kötüsü mesela, doktorla tartıştınız, doktor sisteme sizinle ilgili asabi, saldırgan vb. gibi not düştü diyelim. Yarın bir gün trafikte kavgaya karıştınız, hemen dosyanız çıkacak “Hmm, bu adam zaten sorunluymuş” diye. Aklayabilirsen akla kendini. Bunlar işte, aleyhte fişleme.
Bu uygulamaların mantığı yok. Bireylerin sağlık bilgileri devlet sırrı gibi korunmalıdır. Avrupa’daki uygulama çok katı, doktor ve hasta dışında kimse kimsenin hastalığını bilmez. İşyerinize verdiğiniz istirahat raporunda hastalığınız yazmaz ve kimse size hastalığınızı soramaz. Devlet kendisine gösterdiği özeni, vatandaşına da gösterir. Devlet sırrı neyse, bireyin sırları da aynı derece önemlidir.
Erkek egemenliği, otoritesi Türkiye’de politik olarak sürekli daha güçlendiriliyor. Mevzu bahis hep kadınlarla ilgili konular oluyor. Hükümet kadınlardan uzaklaşıp, biraz da erkeklerin dünyasına girse de, gerçekleri bir öğrensek. Nasıl mı? Mesela şöyle: Polis tasviri ile “malum” evlerin bulundukları sokak turnikelerinde güvenlik birimleri boşa beklemesin ve her gelenin T.C. Kimlik numarasını sisteme girsin. Sistem de evde kocasını bekleyen kadına şu mesajı atsın “Üzgünüz, kocanız sizi aldatıyor” veya annelere “Oğlunuza sahip çıkın, hastalık kapabilir”. Ne dersiniz, hükümet bir de bu uygulamayı yürürlüğe koysun, ne var yani?
Veya şehirlerin kuytu köşelerine çekilen araçların kayıtlı olduğu adreslere birer mektup gönderse mesela..
Herhalde bundan sonra da devletten şu smsleri bekleyeceğiz: “Tebrikler, torpil işe yaradı, oğlunuz işe girdi” veya “Ananı da al git, başka kapıya”
Hani Başbakan demişti ya ”Kız mıdır, kadın mıdır” diye, işte bu sorunu da çözer Sağlık Bakanlığı: Kızım ne? yaz 1121’e gönder, cevap cebine gelsin.