BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,90
ALTIN 2.434,80
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Kira artışının nedeni?

2006'nın ilk üç ayında enflasyon yüzde 1.25 artarken kira oranları yüzde 5 oranında artış gösterdi

Abone ol
2006'nın ilk üç ayında enflasyon yüzde 1.25 artarken kira oranları yüzde 5 oranında artış gösterdi. Peki kira artış hızının durdurulması için ne yapılması gerekiyor? İşte....

Şimdi önce ANKA Ajansı'nın 6 Nisan Perşembe günü geçtiği bir haberin özetini veriyorum: "Türkiye İstatistik Kurumu'nun enflasyonu hesaplarken esas aldığı Türkiye genelinde "gerçek kira" ücreti mart sonu itibariyle geçen yılın sonuna göre yüzde 4.95 oranında arttı. Söz konusu dönemde enflasyon ise yüzde 1.25 oldu. Kiralarda üç ayda yaşanan artış yıllık enflasyon hedefi olan yüzde 5'i aştı"



Üstelik bu artış, kira talebinin minimum düzeyde olduğu kış aylarında yaşandı. Bu ülkede, her zaman kiraların enflasyondan, ücret ve maaşlardan daha fazla artacağını yazdığımda, neden ev sahiplerini desteklediğim soruluyor. Gerçekte ev sahiplerini savunmuyorum, kiracıları da suçlamıyorum. Sadece ne yapılması gerektiğini söylüyorum.



Siz asıl yaz aylarını bekleyin. Kiralardaki asıl artış yaz aylarında olacak. Bakmayın resmi verilerde geçen yıl 1.3 milyon konut satıldığına ve 511 bini için de izin alındığına. 2006'nın ortalarından başlayarak İstanbul'da banliyölere göç başlayacak. Buna rağmen kiralar artışını sürdürecek. Çünkü sadece İstanbul'da yılda 300 bin civarında konuta ihtiyaç var. Yeni inşaatlar sadece kiralardaki fahiş artışları engelliyor. Kiralardaki düşüşü sağlamıyor.



Biriken talebi de göz önüne aldığımızda İstanbul'da inşa edilen konut sayısı yıllık 500 bini geçerse kiralar düşebilir. Bu kadar konut inşa edilmesi şimdilik imkansız görünüyor. Eğer inşaat sektörü trendini koruyabilirse en erken 2008-2009'da olanaklı. Yoksa neredeyse imkansız.



Eğer kiracıysanız şunu ısrarla vurguluyorum: Ne yapın, ne edin bir ev sahibi olun! Yoksa artan kiralar karşısında, zor durumda kalırsınız. Bunun da yolu konut kampanyalarını çok iyi takip etmekten geçiyor. Orta ve alt gelir grubunda yer alıyorsanız, TOKİ ve KİPTAŞ'ın projelerini izleyin. Mutlaka size yönelik bir şeylerle karşılaşırsınız.
 aktifhaber