BIST 9.580
DOLAR 32,49
EURO 34,59
ALTIN 2.476,74
HABER /  GÜNCEL

Kim ne zaman emekli olacak?

Yeni sosyal güvenlik sistemiyle hastaneye gitmek için bir aylık sigortalı olmak yetecek.

Abone ol

Doğan her bebek, sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınacak.İşçi yürüyüşlerine, bakanlık ile işçi sendikaları arasında çetin pazarlıklara, Meclis’te sert tartışmalara sahne olan Sosyal Güvenlik Reformu nihayet yasalaştı.

Yasa köklü değişiklikler getiriyor. Cumhurbaşkanlığı onayından sonra yürürlüğe girecek yasayla birlikte istisnasız herkes sağlık güvencesi altına alınacak. Primini ödeyemeyen yoksul vatandaşların yükünü devlet üstlenecek.

Hastaneye gitmek için 3 ay değil, 1 aylık sigortalı olmak yetecek. Emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısı kademeli olarak artacak. Maaş bağlama oranları düşecek. Emeklilikte yüksek maaş alabilmek için daha uzun süre çalışmak gerekecek.

ÇOK ÇALIŞANA YÜKSEK EMEKLİLİK MAAŞI

İşte yeni sosyal güvenlik sisteminin şifreleri: Emeklilik maaşının hesaplanmasında çalışma hayatının bütününde ödenen primler dikkate alınacak. Halen 2,6 olan maaş bağlama oranı da sisteme yeni girecekler için her yıl için yüzde 2’ye düşürüldü. Mevcut sigortalılarda ise bu oran ilk 3600 günde yüzde 3 uygulanacak. Oranın düşmesi emekli maaşlarını düşürecek. Emekli maaşını düşürmemek için çok uzun süreler çalışmak gerekecek.

DAHA GEÇ EMEKLİLİK

Emeklilik yaşı kademeli olarak artacak. İşçi statüsündekilerin prim ödeme gün sayısı 7 bin 200’e çıkarken sisteme yeni giren memur ve Bağ- Kurlular 9 bin iş günü prim ödeyecek. Halen kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşı 2048’de kadınlar ve erkekler için 65’e çıkacak.

HER BEBEK GÜVENCEDE

Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasıyla birlikte, 18 yaşın altındaki herkes kayıtsız şartsız sağlık güvencesine kavuşacak. Geliri asgari ücretin üçte birinin altında olanların sağlık primlerini devlet ödeyecek. 18 yaşını doldurmayanların yanı sıra tıbben başkasına muhtaç olanlar, acil haller, iş kazası ve meslek hastalığı halleri, bulaşıcı hastalık halleri ve analık hallerinde kişilere prim ödeyip ödemediklerine bakmaksızın sağlık hizmeti verilecek.

1 AYLIK SİGORTA YETERLİ

İlk kez işe giren birinin sağlık hizmetlerinden yararlanması için gerekli olan süre 3 aydan 1 aya inecek. Sigortalının eş ve çocukları için gerekli olan 4 ay bekleme süresi de 1 aya düşecek. Çalışırken işsiz kalanlar da 3 ay boyunca sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. 60 günden az prim borcu bulunan Bağ-Kur’lular da sağlık hizmeti alacak.

ÖZEL HASTANE FARKI

Özel hastaneler, hastadan yüzde 20 fark ücreti alabilecek. üstelik bu miktar, Bakanlar Kurulu tarafından iki katına kadar çıkarılabilecek. Daha önce kamu statüsünde kabul edilerek fark ücreti almaları önlenen vakıf üniversitesi hastaneleri de özel hastaneler gibi fark ücreti alabilecek.

BAĞ-KUR’DA BASAMAK YOK

Bağ-Kur’luların primi, kendileri tarafından beyan edilen günlük kazancının 30 katı olacak. Sigortalı aynı zamanda işverense, beyan edeceği aylık kazanç, çalıştırdığı sigortalının kazancından az olamayacak. Ayrıca şirket ortağı olan birisi her ortaklığı için ayrı prim ödeyecek. Basamak sistemi artık uygulanmayacak.

ELVEDA YEŞİL KART HOŞGELDİN GSS

Kız çocukları okumaları halinde 25 yaşını doldurana kadar anne ya da babalarının sigortalarından yararlanacak.
Ölüm aylığından yararlanabilmek için en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak gerekecek. GSS prim borcu olan hak sahibine ölüm aylığı bağlanmayacak

Yeşil kart uygulaması 2 yıl sonra kaldırılacak. Yeşil kartlılar GSS kapsamına alınacak.

GAZİLER HİÇBİR KATKI PAYI ÖDEMEYECEK

Gazilerin ihtiyaç duydukları her türlü protez ve diğer iyileştirici araçları da hiçbir katkı payı ödemeden en iyisinden temin edilecek. Ayrıca özel hastaneler, gazi ve şehit yakınlarından hiçbir fark ücreti alamayacak. Gazilerin memur olarak çalışmaya başlamaları durumunda emekli aylıkları kesilmeyecek

Sigortalı annelere 6 aylığına ödenen emzirme yardımı 1 aya indirildi. Emzirme yardımı 202 YTL olacak.