BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,99
ALTIN 2.428,64
HABER /  GÜNCEL

Kim ne kadar kredi ödeyecek?

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisindeki artış tüketicinin kredi ödemelerine nasıl yansıyacak? Aklınızı karıştıran soruların yanıtlarını sizin için bulduk.

Abone ol

Bakanlar Kurulu kararı ile 28 Ekim 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bankaların kullandırdığı tüketici kredilerindeki Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kesintisinin oranı yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı.

KKDF oranlarındaki değişiklik ile ilgili kamuoyunda farklı görüşler yer aldı ve tüketicilerin aklında pek çok soru işareti oluştu. Bankalar tüketicileri sözleşme yenilemeye davet ederken, tüketici dernekleri tüketicilere kesinlikle sözleşme yenilememesini salık verdi.

Sabah'a konuşan Mortgage Yönetici Ortağı M. Burak Su, KKDF değişikliğiyle ilgili akıldaki soru işaretlerini yanıtladı.

İŞTE 5 ADIMDA KKDF DEĞİŞİKLİĞİ... Ayrıntılar için bir sonraki sayfaya geçin!

[PAGE]



28 Ekimden itibaren kullanılacak kredilerde KKDF nasıl hesaplanacak?

Bu tarihten sonra kullanılacak tüketici kredilerinde KKDF yüzde 15 olarak hesaplanacaktır. Konut kredisi ve ticari kredilerde KKDF muafiyeti devam edecek yüzde 0 olarak hesaplanacaktır.

28 Ekimden önce kullanılan kredilerde KKDF nasıl hesaplanacak?

Şu ana kadar ödediğiniz taksitlerdeki KKDF yüzde 10 olarak hesaplandı ve yüzde 10 üzerinden ödendi. Bu sebeple sadece yeni taksitlerinize yüzde 5 lik KKDF farkı hesaplanacak. Doktorhesap.com adresi üzerinden taksitinizdeki KKDF farkını kolaylıkla hesaplayabilirsiniz.

Geriye dönük bir vergilendirme söz konusu mu?

Hayır. 28 Ekimden önce ödediğiniz taksitlerinizde KKDF yüzde 10 olarak hesaplanmıştı. Eski taksitlerinizden dolayı KKDF farkı ödemeyeceksiniz. Vergi sistemi tahakkuk üzerinden işlediği için sadece yeni taksitlerinize yüzde 5’lik fark tahakkuk ettirilecek.

Daha önceki değişiklikler nasıl uygulandı?

KKDF değişikliği daha önce global kriz ile birlikte ekonomiyi canlandırmak için 16 Mart 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2009/14803 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bankalar ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici kredilerinde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi oranı yüzde 10’a indirilmişti. KKDF nin yüzde 15’ten yüzde 10’a düşmesi ile tüketici kredilerinde 16 Mart 2009’dan itibaren KKDF yüzde 5 azaltılmıştı. Tüketicilerin 16 Mart 2009’dan sonra ödediği taksitlere KKDF değişikliği bankalar tarafından hemen yansıtılmış ve tüketicilerin taksitleri azalmış

Bankalar yüzde 5 daha fazla kar elde edecek mi?

KKDF bankaların lehe aldıkları paralardan devlete ödedikleri Kaynak Kullandırımı Destekleme Fonunun kısaltmasıdır. Tıpkı alışverişlerdeki işyeri tarafından devlete verilmek üzere tahsil edilen KDV gibi KKDF de devlete ödenmek üzere banka tarafından tahsil edilir. KKDF oranlarındaki değişiklik banka için kar ya da zarar oluşturmaz. KKDF değişikliğinden doğan fark devlete banka tarafından ödenir.