BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.294,00
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'ndan çok konuşulacak iddia

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin ekonomi politikasını yerden yere vurdu ve çok konuşulacak bir iddiada bulundu.

Abone ol

Hükümetin ekonomide kamuoyunu kandırdığını öne süren Kılıçdaroğlu, TÜİK'in işsizlik rakamlarıyla oynadığını iddia etti.

Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu üyeleri ile birlikte ekonomi basını ile düzenlediği sohbet toplantısında, gazetecilerin ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

TÜİK'in rakamlarla oynayıp oynamadığına ilişkin bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, "TÜİK'in rakamlarla oynadığı kanısındayız. 2 milyon hektar arazi son 9 yılda ekilmedi. Çok basit bir örnek vereceğim, patates üretimi 6 milyon tondu, 4,5 milyon tona düştü. Nasıl oluyor da tarımda istihdam canlanıyor? Tahıl üretimine baksanız düşüş var. Diğer üretim alanlarında da düşüş var. O zaman istihdam nasıll arttı tarımda?" yantını verdi.

"İŞSİZLİK RAKAMLARINDA OYNANIYOR"

Kılıçdaroğlu, "Sadece işsizlikle ilgili verilerde mi, yoksa genel verilerde mi oynadığını düşünüyorsunuz?" şeklindeki bir başka soruya, "İşsizlikle ilgili. Çünkü inandırıcı gelmiyor" karşılığını verdi. Bu durumun plan ve bütçe komisyonu üyeleri tarafından da sorgulandığını ve TÜİK'in bütçesi görüşülürken de konunun dile getirildiğini belirten Kılıçdaroğlu, buna karşılık kendilerine, şuana kadar tatmin edici bir yanıt verilmediğini bildirdi.

EVRAK MEMURU ÇİCEK

Milli Eğitim Komisyonu'nda yaşanan kavga devam ediyor. CHP'lilerin iptalini istediği komisyonu Genel Kurul'a sevk eden Çiçek, Kılıçdaroğlu'nun şimşeklerini üzerine çekti. Kılıçdaroğlu 4+4+4 düzenlemesini Genel Kurul’a sevk eden Meclis Başkanı Çiçek'i öfkelendirecek bir espriyle eleştirdi: “Evrak memuru olduğumu anneme söylemeyin, o beni hâlâ Meclis Başkanı sanıyor.”

Başbakan'ın "BDP ile görüşebiliriz" açıklamasını Kılıçraroğlu, “İkili görüşmenin terörle mücadeleyi sonlandıracağına inanmıyorum” sözleriyle değerlendirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin Suriye’ye silahlı müdahalesine her yerde ve her ortamda karşı çıkacaklarını sözlerine ekledi.

”Sosyalist Enternasyonal Arap Dünyası Özel Komite Toplantısı”nın tamamlanması dolayısıyla sonuç bildirgesinin açıklandığı toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, CHP olarak uluslararası bir toplantıya ev sahipliği yaptıkları için mutlu olduğunu ifade etti.

Sonuç bildirgesi ve toplantının Arap halklarına umut vereceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, onların hak ve özgürlük mücadelesinde sosyalist ve sosyal demokratların yanlarında olmalarını bilmelerinin onları cesaretlendireceğini belirtti.

Kılıçdaroğlu, ”Biz hak ve özgürlük talebinde bulunan tüm halklara her türlü desteği, her zaman ve her ortamda vermeye kararlıyız. Bu kararlılığımızı burada da ifade ettik” dedi.

Sosyalist Enternasyonal’in uluslararası hukuk ve normlara yaptığı vurgu ile ilkeli tavrını sürdürmeye devam ettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, ”Bu toplantı, Türkiye’de de geniş yankı yapmaktadır. İfade özgürlüğü kısıtlananlar, haksız yere uzun süre tutuklu olanlar, bağımsız yargı isteyenler umarım buradan yükselen sesi duyacaklardır. Tabii bunun sorumluluğunu duyanlar da... Umarım katılımcılar, ülkelerine umutlu ve güçlenmiş olarak dönerler” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, CHP’nin demokrasinin, hukukun üstünlüğünün, insan haklarının, cinsiyet eşitliğinin her yerde yanında ve her zaman savunucusu olacağını vurguladı.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Kılıçdaroğlu, ”500’ü aşkın öğrenci şu an hapiste. Tutuklu gazeteciler, milletvekilleri var. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki soruya şu karşılığı verdi:

”Bunlar sadece kendi hakkını arayan insanlar. Gazeteciler, düşüncelerini aktaran insanlar. Tutuklu milletvekilleri konusunda daha önce Sosyalist Enternasyonel’in daha üst kurulunda bir karar alındığı için buraya alınmadı o karar. Ancak Sosyalist Enternasyonel’in halkın oyuyla seçilmiş milletvekillerinin uzun süre tutuklu kalmalarını anlayacağını sanmıyorum. Eğer demokrasi, özgürlük, barış, düşünce özgürlüğü diyorsak, halkın iradesine saygı gösteriyorsak tutuklu milletvekili kavramının, demokrasisini geliştirmek isteyen bir ülkede olmaması
lazım.”

Üniversitelerin, üniversite öğrencilerinin, gazetecilerin, milletvekillerinin sadece Türkiye’de değil dünyanın bütün ülkelerinde özgürce düşüncelerini ifade edebilmesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, bunlara herhangi bir şekilde kısıtlama, tutuklama getirilmemesi gerektiğini belirtti.

SURİYE'YE MÜDAHALE KONUSU

Kemal Kılıçdaroğlu, ”Türkiye’nin Suriye’ye askeri müdahalede bulunma olasılığı nedir? Türk devleti böyle bir adımı atar mı? Siz muhalefet partisi olarak böyle bir askeri müdahaleyi önlemek konusunda neler yapabilirsiniz?” şeklindeki soruya karşılık da şunları kaydetti:

”Türkiye, uluslararası kuruluşların üyesi olan bir ülkedir. Bizim kurucu genel başkanımız Mustafa Kemal Atatürk ’Savaş zorunlu olmadıkça bir cinayettir’ demiştir. Türkiye’nin Suriye’ye silahlı müdahalesi doğru değildir. Buna her yerde ve her ortamda karşı çıkarız. Eğer Birleşmiş Milletler (BM) karar alırsa, BM’nin bir üyesi olarak Türkiye Cumhuriyeti’ne eğer bir yükümlülük duyarsa o yükümlülüğünün gereğini yerine getirir. Ancak onun dışında doğrudan kendi
iradesiyle Suriye’ye girmesi, savaş ilan etmesi, tampon bölge oluşturması doğru değildir. Bunu uygun görmüyoruz.”

TOPLUMSAL UZLAŞMAYLA ÇÖZÜLÜR

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin ”Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terörle mücadelenin bitirilmesi konusunda ’Bizler siyasi irade olarak masada herhangi bir görüşme asla yapmayız, onun yerine siyasi uzantıları ile zaten arkadaşlarımız görüşmüştü, bundan sonra da biz yine görüşme yaparız’ dedi. Yani ’Terörle mücadele konusunda BDP ile görüşmeye devam edebiliriz’ diyor Başbakan Erdoğan. Siz buna nasıl bir cevap verebilirsiniz?” şeklindeki sorusuna karşılık da ”Hiçbir engel yok. Görüşmeye devam ederse bundan ancak mutluluk duyarız” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, bu görüşmenin terörle mücadeleyi bitirip bitirmeyeceğine ilişkin olarak ise ”İkili görüşmenin terörle mücadeleyi sonlandıracağına inanmıyorum. Bu Türkiye’nin temel sorunudur, bir toplumsal uzlaşmayla çözülmesi gerekir. Çözümde halktan destek alınması gerekir. Bu çerçeveden bakılırsa daha sağlıklı ve kalıcı çözümlere ulaşmak mümkün” diye
konuştu.

Kılıçdaroğlu, ”Dün sayın Cemil Çiçek, eğitimde 4 4 4 yasa teklifini Genel Kurul’a sevk etti. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorusunu da ”İsterseniz bir espri ile yanıt vereyim. Rivayet olunur ki sayın Cemil Çiçek demiş ki (Evrak memuru olduğumu anneme söylemeyin, o hala beni meclis başkanı sanıyor)” diye cevaplandırdı.