BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,76
HABER /  GÜNCEL

Kıbrıs'ın güneyinde kriz: Euro Bölgesi bakanları ile toplantı

Kıbrıs'ın güneyindeki mali sistemin çökmesine karşı önlemler tartışılırken Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiyedis Brüksel'e gitti. Avrupa Birliği'nin üst düzey bir yetkilisi, masada artık "sadece zor seçeneklerin" kaldığını söylüyor.

Abone ol

Kıbrıs'ın güneyinde mali sistemin çökmesini önlemek için girişimler yapılırken Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiyedis Avrupa Birliği'nin merkezi olan Brüksel'e gitti.

büyük stres altında olduğu güneydeki siyasi tartışmalar "nasıl bir önlem alınabileceği üzerinde yoğunlaştı.

Banka işlemleri üzerinde kısıtlamalar uygulanıyor; şubeler de geçen hafta kapalı kaldı.

Gelen haberlerden anlaşıldığı kadarıyla Kıbrıs Cumhurbaşkanı Brüksel'e bir öneri ile gitti.

Avrupa ortak para birimi euroyu kullanan yönetimi uyaran Avrupa Merkez Bankası, iyileştirici önlemler almaması halinde Lefkoşa'ya mali desteği yarın (pazartesi) itibarıyla keseceğini açıklamıştı.

"Sadece zor seçenekler"

Avrupa Birliği'nin yürütme organı niteliğindeki Komisyon'un ekonomiden sorumlu üyesi olli Rehn "sadece zor seçenekler kaldı" dedi.

Avrupa Birliği'nin 27 üyesi arasından 17'si euroyu kullanıyor.

Brüksel'de yapılması beklenen toplantıya bu 17 üyenin maliye bakanlarının katılması planlanıyor; toplantının TSİ 19'da başlaması bekleniyor.

Kıbrıs, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan 10 milyar dolar kredi almak istiyor; Avruba Birliği içinde bu konuda var ancak bu belli şartlara bağlı; bu çerçevede Kıbrıs'ın güneyindeki yönetimin yaklaşık 6 milyar dolarlık bir gelir kaynağı oluşturması isteniyor.

Böyle bir geliri oluşturma yolunda hazırlanan yasa tasarısı geçen hafta parlamentoda yapılan oylamada Kıbrıslı vekillerden destek alamadı.

Brüksel'de yeni bir öneri mi?

Söz konusu paketin merkezinde "" bulunuyordu.

Mevduatlardan kesinti yapılması, bunun mevduatın büyüklüğüne göre orantılandırılması istenmişti.

Şimdi Brüksel'de olan Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiyedis'in çantasında yine böyle bir "gelir kalemi" olabileceği bildiriliyor.

Kıbrıslı liderler Brüksel'e gitmeden önce adada uluslararası görüşmeler yaptı.

Parlamentoda cuma günü yapılan oylamada emeklilik fonlarının millileştirilmesi yönünde karar alındı. Ayrıca, sorunlu bankalar sınıflandırması yapılması da kararlaştırıldı.

Ülkenin en büyük ikinci bankası olan ve Layki olarak anılan Kıbrıs Halk Bankası için bu tanımlamanının kullanılması gündemde.

Öte yandan, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF'den yetkililer ile görüşmeler oldu.

Üst düzeyli toplantı

Brüksel'deki görüşmeye Avrupa Birliği'nin yürütme organı niteliğindeki Komisyon'un ekonomik işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn de katılıyor.

Toplantıya Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy başkanlık edecek; Komisyon başkanı Manuel Barosso'nun da katılacağı bildiriliyor.