BIST 9.530
DOLAR 32,43
EURO 34,79
ALTIN 2.478,74
HABER /  GÜNCEL

Kıbrıs için Tayvan modeli

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, tıkanan Kıbrıs görüşmeleri için Tayvan modelini önerdi.

Abone ol

Türkiye, Kıbrıs'ta yeniden birleşme görüşmelerine katkıda bulunmak için "Tayvan modeli" olarak adlandırdığı bir diplomatik düzenlemeyle limanlarını, havaalanlarını ve hava sahasını Kıbrıs Rum kesimine açmayı önerdi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış yaptığı açıklamada, basit bir düzenlemenin Doğu Akdeniz adasıyla ilgili görüşmelerde ilerleme kaydedilmesine katkıda bulunabileceğine inandığını söyledi. Bağış, "British Airways, Air France, KLM veya Lufthansa'ya ait bir uçak Ercan Havaalanına indiği anda Türkiye tüm havaalanlarını, limanlarını ve hava sahasını Kıbrıs Rum uçaklarına ve gemilerine açmaya hazır" dedi.

Bağış dün geç saatlerde verdiği demeçte, "Al Italia veya Air France'a ait bir uçağın Ercan'a inmesi KKTC'yi tanıdıkları anlamına gelmeyecek. Bu Tayvan modelinde olduğu gibi ticari bir ilişki olacak" diye konuştu.

“PLANIMIZI KENDİMİZE SAKLAYALIM”

Pekin tarafından Çin ile Tayvan arasında seçim yapmaya zorlanan pek çok ülke Çin ile diplomatik ilişkileri tercih ediyor ama Tayvan ile ticaret temelinde temaslarını sürdürüyor. Türkiye ilk kez resmi olarak, bu tür ilişkileri diplomatik tanımadan ayırmak için Tayvan modelini gündeme getirdi.

Adanın yeniden birleşmesi için yapılan görüşmeler başarısız olursa Türkiye'nin bir B Planı olup olmadığı sorusuna cevaben Bağış, "Türkiye'nin bir B Planı, bir C Planı, bir D Planı ve hatta bir F Planı var. Ama şimdilik bunu kendimize saklayalım." dedi.

Türkiye'nin AB müzakerelerinde yaşadığı tüm sorunlara ve Arap dünyasına yönelik son diplomatik açılımlara rağmen Ankara'nın Avrupa emellerine bağlı kalacağını belirten Bağış, "AB halen insanlık tarihindeki en büyük barış projesidir" diye konuştu.