BIST 9.708
DOLAR 32,50
EURO 34,91
ALTIN 2.440,00
HABER /  GÜNCEL

Kibar Feyzo gerçek oldu

Mücadeleleri, Kemal Sunal'ın "Kibar Feyzo" filmine benzetilen Sinan Köyü halkı, mücadelede kararlı.

Abone ol

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi Sinan Köyü sakinleri, ağaya karşı 2 yıldır topraklarını alabilmek için yürüttükleri mücadeleyi Ankara'ya taşıdı. Seslerini yetkililere duyurmak isteyen köylüler, düzenlenen mitingde "ölmek var dönmek yok" açıklamasındabulundu.

Mücadeleleri, Kemal Sunal'ın "Kibar Feyzo" filmine benzetilen Sinan Köyü halkı, toprak mücadelelerini sürdürmekte kararlı. Bugün Ankara'ya çocuklarıyla gelen yaklaşık 300 Sinan Köyü sakini, Mithatpaşa caddesi'nden yürüyerek, Abdi İpekçi Parkı'nda bir miting düzenledi.

Sinan Köyü'nün fotoğraflarıyla "ağalık düzenine" karşı öfkelerini dile getiren dövizler taşıyan köylüler, sık sık, "Ağalar köylüye hesap verecek", "Ağalar Meclis'te köylüler sokakta" ve "Kahrolsun Ağalık, yaşasın Cumhuriyet" şeklinde sloganlar attı.

Ellerinde Türk bayrağı taşıyan Sinan Köylü sakinlerine, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi. Düzenlenen mitingde, Sinan Köylüler'i adına bir konuşma yapan Tüm Köy-Sen Bismil Şubesi Başkanı Halil Duru, köylerinin yaklaşık 180 haneli ve 2 bin nüfusa sahip olduğunu belirterek, 3 asırdır bu toprakları ektiklerini söyledi. Duru, 1956 yılında tapu ve kadastro-ağa işbirliğiyle köylerinin kağıt üstünde boş, toprakların da sahipsiz gösterildiğini savunarak, 5 köyde 110 bin dönüm, Sinan Köyü'nde ise 32 bin dönüm toprağın Hazine'ye devredildiğini bildirdi. Sinan köylülerinin
toprakları ekmeye devam ettiği halde tüm toprakların sahte tutanaklarla
ve güvenilir olmayan bilirkişiler aracılığıyla ağaya tapulandığını kaydeden Duru, "Mezarlarımız, dere yataklarımız ve içinde yaşadığımız evlerimiz dahi ağanın üzerine yazılmış" dedi.

Duru, 1970 yılında babalarının ağaya karşı çıkması sonucu kanlı olaylar yaşandığını anlatarak, 3 yıl önce Doğrudan Gelir Desteği için başvurduklarında hiçbir toprağın üzerlerinde olmadığı gerçeği ile karşılaştıklarını belirtti. Duru, Meclis'te birçok milletvekilinin kapısını çaldıklarını, ancak Başbakan'ın Siirt'te "Sabredin" demesine rağmen bugüne kadar sorunlarının çözülmediğini söyledi.

Sinanlı köylü Mecit Avanos da ölen çocuğunu tarla üzerindeki mezarlığa gömdüğü için köy ağası tarafından mahkemeye verildiğini ve 12
köylü olarak savcılıkta konuyla ilgili ifade verdiklerini kaydetti.

Köylülere destek veren CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise yaptığı
konuşmada, Sinan Köyü halkının yürüttüğü bu hak arama mücadelesinin hem
Güneydoğu Anadolu'ya hem de Türkiye'ye örnek nitelikte olduğunu belirtti. Köylülerin, çoluk çocuk, aileleriyle birlikte inanmış bir şekilde, vurmadan ve kırmadan haklarını aradığını vurgulayan Kart, "Sizi gönülden kutluyorum. Bir vatandaş ve bir milletvekili olarak her zaman yanınızda olacağım" dedi. Hükümete sorunun çözümü noktasında harekete geçmesi çağrısında bulunan Kart, "Eğer iktidar iseniz bu insanlara mezar yeri vermek zorundasınız. Eğer bunu yapamazsanız orada durmamalısınız" diye konuştu.

Sinanlı Köylüler ise, toprak mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini dile getirerek, "Ölmek var, dönmek yok" ifadesini kullandı.