BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

Kia Rio Hatchback Test Sürüşü

İç tasarım çok sade ama ergonomik; vites kolu, cam kontrol düğmeleri, küçük eşya alanları her şey bir otomobilde alıştığımız şekilde yerli yerinde ve şık.

Rekabetin çok yoğun olduğu B sınıfı ve yenilenen Kia Rio test konuğum.  Çok sık test ettiğim bir marka değil Kia, bu yüzden özellikle Rio benimde çok merak ettiğim modeller arasındaydı. Dış tasarımı çok beğendim, 2017 “İF” tasarım ödülünün de sahibi bu arada Rio. Otomobili genel hatlarıyla yazmadan önce belirtmeliyim ki Rio dan aklımda kalan ondan hiç beklemediğim sürüş performansı oldu.

 

İç tasarım çok sade ama ergonomik; vites kolu, cam kontrol düğmeleri, küçük eşya alanları her şey bir otomobilde alıştığımız şekilde yerli yerinde ve şık. Aslında otomobilde kafa karıştıran hiçbir şey yok. Hatta maalesef artık yeni otomobillerde kullanmaya alıştığımız multimedya ekranı da yok. Yani benim test otomobilimde değil Kia Rio Türkiye’de satışta olan modellerine böyle bir seçenek koymamış. Yok derken böyle minicik bir ekran var hatta telefonu bağlayıp müzik dinleyebiliyorsunuz. Ama en üst donanım olan test otomobilimde artık sürücüler olarak böyle bir beklenti hatta ihtiyaç içinde. İçerideki en güzel detay direksiyon çok sportif ve malzeme kalitesi de çok iyi. Siyah zemin ve kırmızı ibrelerle şık bir gösterge paneli var. Koltuklar gayet rahat, ileri geri hareket edebilen kol dayama var genel hatlarıyla iç mekanda kullanılan malzemeler biraz sert ama zaten sınıfının ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde ve rahatsız eden hiçbir şey yok. Benim kullandığım üst donanımda standart olarak sunulan sunroof yanında bu otomobil için artı olabilecek diğer konu 325 litrelik sınıfının en iyilerinden olan bagaj hacmi.

 

Kia Rio 3 farklı motorla satışta. 1.25 litre benzinli, 1.4 benzinli ve benim kullandığım 1.4 dizel. Şanzıman ise yalnızca 1.4 benzinli motorla otomatik alınabiliyor. Yalıtım ve yol gürültüsü bir B sınıfına göre iyi. Yani yüksek hızlarda biraz daha fazla ses alıyor içeriye ama genel anlamda kötü diyemem. Otomobilin 0-100 km hızlanması 12 saniye. Yakıt tüketimi ise performans beklentisiyle yüksek devirlerde kullanırsanız 5 litre, sakin kullanımla 4 litre civarlarında. Şimdi asıl konuya gelirsek 1.4 litre dizel 6 ileri manuel şanzımanla bu otomobil benim beklediğimin çok üstünde bir performans gösterdi. Yani şanzıman geçişleri hızlanması, özellikle kullandığım peş peşe virajları olan yolda yüksek hızdaki stabilizasyonu çok iyi. Açıkçası bu otomobilden bu kadar keyifli bir sürüş beklemiyordum. Otomobilin fiyatı 66.150 TL ile 91.150 TL arasında donanıma göre farklılık gösteriyor.