BIST 9.683
DOLAR 32,52
EURO 34,84
ALTIN 2.427,98
HABER /  GÜNCEL

Kenya: Seçim sonuçları için 'gergin' bekleyiş

Kenya’da Pazartesi günü gerçekleştirilen ve hile karıştığı iddia edilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları için gergin devam ediyor.

Abone ol

Kenya’da Pazartesi günü gerçekleştirilen ve hile karıştığı iddia edilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları için gergin bekleyiş sürüyor.

Hafta başında elektronik alt yapının çökmüş olması nedeniyle sayımlar elle gerçekleştiriliyor.

Sandıkların yüzde 75’i açıldı ve sonuçlar Uhuru Kenyatta’nın açık ara önde gittiğini ortaya koyuyor.

Şimdiye dek yüzde 50’nin altında oy aldığı görülen Kenyatta’nın bu oranı geçememesi durumunda seçimler yenilenecek.

Lahey’deki Uluslarası Adalet Divanı’nın Kenyatta’yı, insanlık suçu işlediği gerekesiyle Temmuz ayında yargılamaya başlaması bekleniyor.

Rakibi Uhuru Kenyatta’nın gerisinde kalan Başbakan Raila Odinga ile aynı partiden adaylığını koyan Kalonzo Musyoka Perşembe günü, ''Elimizde, seçim sonuçlarının değiştirildiğine dair kanıt var'' açıklamasını yapmıştı.

Musyoka, ''oy sayımının durdurulması gerektiğini'' söyledi, ancak yorumlarının ''protesto çağrısı'' anlamına gelmediğini belirtmişti.

Kenya’da 2007’de yapılan seçimlere ''hile karıştırıldığı'' iddiası nedeniyle çıkan olaylarda binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

İlk sayımlarda tüm oyların yüzde 6’sına denk gelen 300 bin oy geçersiz sayılmış, bu rakam daha sonra 40 bine çekilmişti.

Bundaki düşüşün nedeni resmen bilinmese de gözlemciler, ilk sayımlarda yetkililerin ''fazla titiz'' davrandığını söylüyor.

Adayların cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturabilmesi için tüm oyların yüzde 50’sinden fazlasını alması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı olacak adayın ayrıca, 47 bölgenin yarısında da en az yüzde 25 oy oranına ulaşması lazım.