BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.438,90
HABER /  POLİTİKA

Kenan Evrene İHD’den destek

Kenan Evren'in açıklamalarına ilişkin soruşturma açılması kararına en büyük tepki yıllardır ters düştüğü İHD'den geldi.

Abone ol

Kenan Evren'in Kürtler ve Türkiye'nin eyaletlere ayrılmasına ilişkin tepki çeken açıklamalarına ilişkin soruşturma açılması kararına en büyük tepki onun sevmediği İHD'den geldi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Alataş, Kenan Evren'in açıklamaları ile ilgili, 'İfade özgürlüğü kapsamına giren sözleri nedeniyle hakkında soruşturma açılmasını kabul etmemiz mümkün değil' dedi.

Çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Trabzon'da bulunan İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş, İHD Trabzon Şubesi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Kenan Evren'in son günlerdeki açıklamarına değinen Alataş, 'Kendine göre Türkiye'de eyalet sisteminin uygulanabileceğini, farklı toplum kesimlerinin parlemontaya, özellikle Kürtler'in ve DTP'nin parlementoya girmesi gerektiğine yönelik düşünceler ifade etti.

Bugün öğrendiğimiz kadarıyla bu ifadeleri nedeniyle Kenan Evren hakkında yasal soruşturma başlatılmış durumda. Kenan Evren'in, demokrasinin askıya alınması ve insanlık suçlarının işlendiği bir dönemin baş sorumlusu olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama bu kişiliğinden bağımsız olarak şu anda ifade özgürlüğü kapsamına giren sözleri nedeniyle hakkında soruşturma açılmasını da kabul etmemiz mümkün değil.

Bu anlamda biz İnsan Hakları Derneği olarak bu konuda yapabileceğimiz herşeyi yapacağız. Bizler için insanların geçmişi, kimliği, konumu yada geçmişte suç işleyip işlemediği, insan haklarına saygılı olup olmadığı hiç önemli değil. Bizim için herkes insan haklarından yararlanmaya sahiptir. Biz bu anlamda onun ifade özgürlüğünü savunuyoruz' dedi.

Kenan Evren'in aslında askeri darbe nedeniyle demokrasiyi askıya alması ve insanlık suçlarından sorumlu olması nedeniyle yargılanması gerektiğini savunan Alataş, 'Biz bunu her dönem savunduk şimdi de savunuyoruz. Fakat bu başka bir şey. Biz oradaki suçlarından yargılanırken adil yargılanmasını sağlıyoruz. Herkesin adil yargılanma hakkına sahip olduğunu savunuyoruz.

Dolayısıyla bizim Evren'in geçmişteki eylemlerinden yargılanmasını istiyor olmamız, şu anda demokratik özgürlükler altındaki ifade özgürlüğünü kapsamındaki dediklerinden soruşturulmasını haklı göstermez. Biz bu konuda hiçbir çifte standarta sahip değiliz. Bizim için önemli olan insandır. Ama tabiki öte yandan sorumlu olduğu fiillerden de yargılanmasını istiyoruz. Onun da adil bir şekilde yapılmasını istiyoruz' diye konuştu