BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.439,91
HABER /  GÜNCEL

Katedralin önünde kurulan Ramazan çadırına ilgi

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Aziz İstvan Katedrali’nin önüne kurulan Ramazan çadırı, büyük ilgi görüyor. <br/>Mac...

Abone ol

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Aziz İstvan Katedrali’nin önüne kurulan Ramazan çadırı, büyük ilgi görüyor.
Macaristan’da faaliyet gösteren Türk Kültür Derneği tarafından 7-8-9 Temmuz tarihlerinde Budapeşte’nin merkezlerinden biri olan Aziz İstvan Meydanı’nda kurulan Ramazan çadırına Macarlar adeta hücum etti. Macarlar, Macar Müzik Grubu tarafından Türkçe okunan türküler dinlerken, Ebru sanatının yapılmasını meraklı gözlerle izlediler. 200 kişinin katılması beklenen iftar yemeğine 300 kişi katılınca masa ve sandalye yokluğu çekilmesine rağmen halinden memnun olan Macarlar, okunan ezanın ardından iftar yemeklerini yediler. Nazım Yüksel tarafından canlı okunan ezanın ardından çorba, salata, pilav, tavuk ve baklavadan oluşan yemeklerini yiyen Macarlar, Konya’dan gelen Mevlevi semazenlerinin gösterisini de büyük ilgiyle takip etti.
İftara katılanlardan Andrea Özne, katedralin önünde kurulan Ramazan çadırında misafir edildiği için Türk yetkililere çok teşekkür ettiğini söylerken, Macar tarih öğretmeni Gabor Öz ise, "İki dinin burada buluşması çok önemli ve iki ülke halklarının da yakınlaşmasını sağladıkları için Türklere çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. Rönesans Kadınları Derneği Başkanı Katalin Danjulakis, burada bulundukları için çok mutlu olduklarını belirterek, "Doğunun batıyla buluşması" dedi.

İLK KEZ GETİRİLDİ
İftar organizasyonunu düzenleyen Türk Kültür Derneği Başkanı Ömer Almak, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Budapeşte’de Aziz İstvan Katedrali’nin önünde 2006’dan beri düzenledikleri 7’nci Ramazan Çadırı organizasyonuna oldukça yoğun katılımın olduğunu, bu yıl ilk kez Konya’dan Mevlevi semazenlerini de getirdiklerini, meydanın tıka basa dolu olduğunu ve gösterilen büyük ilginin kendilerini mutlu ettiğini kaydetti.
Macaristan Türk-Macar Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Faruk Naci Ceylan ise, "Yaşadığımız asırda kültürün ne kadar önemli bir vasıta olduğunu görüyoruz. Hatta bizim Türk kültürünü ele aldığımız zaman ne kadar kapsayıcı, ne kadar insanların hoşuna giden bir kültür olduğunu gözlerimizle şahit oluyoruz. Az evvel Macar müzik grubunun Türkçe şarkılar söylemesi, Mevlevi dervişlerinin Mevlana’nın düşüncelerini tanıtmaları gerçekten çok heyecan verici" ifadelerini kullandı.
(İHA)