BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Katar krizinde 4 ülkeden son dakika kararı

Suudi Arabistan başta olmak üzere ablukaya katılan ülkelerin Katar'a verdiği süre dolarken son dakika gelişmeler yaşanıyor. Katar 'savaşa hazırız' diyerek son kararını ilan ederken 5 ülkeden flaş bir karar geldi.

Abone ol

KATAR krizinde son dakika gelişmelerin arka arkaya geldi çok önemli bir gün yaşanıyor. Arap ülkelerinin Katar'a verdiği süre dolarken Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in Dışişleri Bakanları çarşamba günü Katar krizini görüşmek için Mısır'ın başkenti Kahire'de biraraya gelecek. Katar ise 'savaşa hazırız' diyerek son kararını duyurdu. Sağ duyu hakim olmazsa bu hafta dünya yeni bir savaşa adım atabilir.

KATAR: SAVAŞA HAZIRIZ
Katar krizinde verilen süre dün itibariyle sona ererken Katar Savunma Bakanı Halid el-Atiyye, "ülkesinin gerekirse kendisini savunmaya hazır olduğunu" belirterek meydan okudu.

Sky News Britain Kanalına konuşan Atiyye, "Askeri müdahale aşamasına gelmemeyi umuyoruz ancak biz her zaman hazırlıklıyız. Ülkemizi savunmaya hazırız." dedi. 

"Katar tarih boyunca kolay yutulur bir ülke olmadığını göstermiştir." ifadesini kullanan Atiyye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır'ın taleplerinin ülkenin egemenliğine saldırı anlamı taşıdığını bildirdi. 

Komşu ülkelerin Katar'daki mevcut rejimi değiştirmeye çalıştığı yönünde bir düşünce taşıyıp taşımadığı yönündeki soruya Atiyye, "Tam olarak olan da bu. Ben faraziyeler üzerinden konuşmuyorum. 1996'da şiddetli, 2014'te yumuşak darbe girişimleri oldu. 2017'de de yumuşak darbe girişimi söz konusu." yanıtını verdi. Atiyye, abluka uygulayan ülkelerin Katar'a yönelik "terörü destekleme ve çifte standart uygulama" suçlamalarını ise reddetti.

ÇARŞAMBA GÜNÜ HER ŞEY OLABİLİR
Katar verilen sürenin sonunda 'savaşa hazırız' diyerek direneceğini ilan ederken ablukacı ülkeler ise Mısır'ın başkentinde biraraya geliyor. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in Dışişleri Bakanları'nın Katar zirvesi çarşamba günü olacak. Bu zirvede Katar'ın meydan okumasına 'savaş'la karşılık verme kararı çıkarsa dünya yeni bir felakate adım atabilir.

KATAR KRİZİ

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, 5 Haziran'da Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı.

Katar'a verilen süre doldu şimdi ne olacak?

Putin'den kritik Katar telefonu