BIST 9.554
DOLAR 32,53
EURO 34,84
ALTIN 2.488,56
HABER /  DÜNYA

Katar Emiri kimdir? Şeyh Tamim Bin Hamad Al Tani eşi ile...

KATAR Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Tani'dir. Peki babasının yerine Katar'ın başına geçen Şeyh Tamim Bin Hamad Al Tani kimdir? Türkiye ile yakın ilişkileri olan Katar emiri Tamim Bin Hamad Al Tani dünyanın en genç lideri olarak biliniyor. Katar Emiri 38 yaşında ve ikinci eşi ile 2009 yılında evlendi.

Abone ol

Arap dünyasının en genç lideri olan ve aynı zamanda Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-il’den sonra dünyanın da en genç liderlerin biri olan Tamim Bin Hamad Al Tani, 3 Haziran 1980 yılında Basra Körfezi kıyısındaki Katar’ın başkenti Doha’da doğdu. Babası Katar Emiri Arap dünyasında bir ilke imza attı ve tahtı kendi isteğiyle oğluna bıraktı. Tamim, Katar Emiri'nin ikinci eşi Şeyha Moza’dan olan 2. oğlu. Tamim ağabeyi yerine Katar Emiri olarak bir geleneği de değiştirdi.

KATAR EMİRİ : Katar Emiri Şeyh Tamim, İngiltere’de eğitim gördü. Sherborne, Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi ve Middlesex Harrow School'dan mezun olan Şeyh Tamim Bin Hamad Al Tani, 1998 yılında Katar Silahlı Kuvvetleri'nde teğmen olarak görev yaptı.

AĞABEYİ YERİNE VELİAHT OLDU : Katar’ın yönetimini 1995’te kansız bir darbeyle dedesinden ele geçiren babası Şeyh Hamad Bin Halife Al Tani'nin tahta geçmesinden itibaren devlet yönetimi konusunda deneyim edinen ve göreve hazırlanan Şeyh Tamim Bin Hamad Al Tani, 2003’te ağabeyinin yerine veliaht oldu. Emirin ailesi Katar’ı 130 yıldır yönetiyor.

KATAR EMİRİ EŞİ : Katar Emiri Tamim Bin Hamad Al Tani eşini medyadan uzak tutuyor. 2005 yılında ikinci kuşaktan kuzeni ile evlenen Tamim Bin Hamad Al Tani, 2009’da ikinci kez evlendi ve 3 erkek, 3 kız çocuk babasıdır.

KATAR EMİRİ GELENEĞİ DEĞİŞTİRDİ : 2003 yılında babası Şeyh Hamad Bin Halife Al Tani, Katar yönetimini, ülkenin gençlerini güçlendirmeye ve değişim ihtiyacına vurgu yaparak “Milletimizin tarihinde yeni bir sayfa açmanın ve yenilikçi fikirleri ile yeni neslin sorumluluk üstlenmesinin zamanı geldi. İktidarı Şeyh Tamim Bin Hamad Al Tani’ye devrediyorum. Bu görev için güvenilir olduğuna eminim” sözleriyle devretmesiyle Körfez ülkelerindeki 'ölene kadar tahtta kalma' geleneği bozuldu.

Katar Emiri Tamim'in eşi kimdir? Çarşaflı iki karısı varKatar Emiri Tamim'in eşi kimdir? Çarşaflı iki karısı varKatar Emiri Tamim'in eşi kimdir? Çarşaflı iki karısı varKatar Emiri Tamim'in eşi kimdir? Çarşaflı iki karısı varHABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

KATAR EMİRİ BABASININ ROTASINDAN ÇIKTI : İngitere’de batılı eğitim almış olan Şeyh Tamim tahta geçince babası gibi Batı ile iyi ilişkiler kurması, babası döneminde kurulan ittifakları sürdürmesi beklendi. Babası iktidarında bazı siyaset bilimcilere göre Katar “yeniden doğdu” ve doğalgaz gelirleri çölde kurulan ülkenin yeniden inşasına harcanarak, ülke hem bölgede hem de dünyada etkin bir oyuncu haline geldi. Şeyh Tamim’in görevini kansız ve sessiz sedasız teslim alması ülkenin istikrar arayışı olarak yorumlandı. Aynı zamanda bazı analistlere göre genç Emir, babasından daha muhafazakâr bir çizgide oldu.

Tamim Bin Hamad Al Tani Türkiye ile çok yakın ilişkiler yürütüyor. Tamim Batı ve ABD'nin baskılarına rağmen Türkiye ile olan dostluğu bozmadı ve Ortadoğu'da partner ülke oldu. 

SPORA MERAKLI: Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi de olan Tamim, 2006’da Mısır'da yayımlanan El Ahram gazetesi tarafından “Arap dünyasındaki en iyi spor kişiliği” seçildi. Şeyh Tamim yönetime geçtikten sonra Katar’ın 2022’de Dünya Kupası'na, 2014’te Uluslararası Yüzme Şampiyonası’na ev sahipliği yapması için çaba sarf etti.

ARABULUCULUK YAPTI : Ülkenin dış yatırımlarının kontrolünü elinde bulunduran Katar Yatırım Otoritesi’nin (QIA) başında olan Şeyh Tamim Bin Hamad Al Tani, Lübnan’dan Yemen’e, Darfur’dan Filistin sorununa pek çok çatışmada arabuluculuk yaptı. Şeyh Tamim aynı zamanda Kabil ile ilişkilerin iyileştirilmesi için Taliban’ın Katar’da bir siyasi büro açmasına izin verdi. 

Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Es Sami, son dönemde katıldığı uluslararası forumlarda, savaşa değil, barışçıl yöntemlere dayalı "önleyici diplomasi" ve diyalog kültürü çağrısında bulunarak, aşamalı bir reform sürecini hayata geçirmeye çalışan hükümetlere yönelik desteğini ifade etti.

Şeyh Hamad, Arap dünyasında bir ilki gerçekleştirerek, 18 yıldır oturduğu koltuğu kendi isteğiyle oğlu Şeyh Temim'e bırakma kararını 2013 yılında verdi. Hamad aldığı kararı da Katar televizyonlarından halka ilan etmişti. Arap dünyasında ilk kez bir emir tahtı kendi isteğiyle oğluna bırakmıştı. Yeni Katar Emiri Şeyh Temim, Emir’in ikinci eşi Şeyha Moza’nın ikinci oğlu. Şeyh Temim, öğrenimini 1998'de İngiltere'de Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi'nde tamamladı.

KATAR EMİRİNİ BATI SEVMİYOR : Temim, Katar’ın diplomasisi özellikle Mısır, Irak ve Suriye’de yaşanan son değişiklikler ile önemli ölçüde değişti. Katar yönetimi, bu gelişmeler çerçevesinde ülke politikalarını, değişen öncülleri de göz önünde bulundurarak tekrar gözden geçirdi. Yeni Katar yönetimi Şeyh Temim ile birlikte, özellikle de yaptığı işlerden çok da hoşnut olmayan batının ve batı medyasının hedefi haline gelmişken, iç işlerine daha çok önem verdi.

Dünya onları konuşuyor Katar Emiri'nin eşi Sheikha Moza kimdir? Tamim'in annesi güzelliği ile meşhur