BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,74
ALTIN 2.485,02

Karşılama Ağırlama Uğurlama

Ağırlamak bir sanattır... servis dolu getirmek, boş götürmek değildir. Turizm endüstrisi ve hizmet sektörünün servisteki garsonları... Alper Tekbaş hizmet sektörünü değerlendirdi.

Merhabalar,

Karşılama, uğurlama, ağırlama diye devam eden bir yolculuğa dair…

Ağırlamak bir sanattır, servis almasını bilmeyen iyi bir servis sunamaz.

Konu başlıklarıyla başladığım bu yazı ülkemizdeki hizmet sektörü ve çalışanlarına genel bir bakış… hizmet endüstrisi çok yönlü, dinamik, üretken, sürekli büyüme gösteren bir sektör. En önemli özelliği ise insan faktörü.

                      

Seyahat kültürünün içerisine giren turizmin bir çok farklı kategorisinde hizmet veren işletmeler, arz talep dengeleri, hizmet almak ve hizmet vermek arasında yaşanılanlar…

Havayolu, karayolu, denizyolu, demiryolu, taşımacılığı, dinlenme tesisleri, eğlence mekanları, sinemalar, yeme içme, restoran, cafe, bar, oteller diye devam eden sayısız işletme ve onların çalışanları. Özellikle sizlerle bu yazıyla paylaşmak istediğim, üzerine vurgu yapmak istediğim konu bir işletmede çalışan servis elemanları .

                                     

Garson Son Nokta

Keyif almak, dinlenmek, eğlenmek, konaklamak, yeme içme hizmetleri almak için, iş görüşmeleri, ve davetler için buluşma noktaları, tercih edilen mekanlar, istenilen servis, verilen hizmet sonucunda misafir yada müşteri memnuniyeti yada memnuniyetsizliği tekrar tercih edilmek yada edilmemek, bir sefer yada çok sefer övgü, sövgü yada tavsiye ve işletmelerin var oluş, kabul görüş, büyüme ve zincirleşerek markasını kabul ettirme, tercih edilmesini sağlama ve farkındalığını yaşatma serüveni. Peki bu serüvenin önemli aktörleri, oyuncuları kimler? Ülkemizde hizmet sektörü. Serviste ne kadar başarılı ve bu sektörde çalışanlar ne kadar yeterli, mutlu ve mesleğine, yarınlarına dört elle sarılarak, hakkettiğini alarak ve mesleğini layıkıyla icra ediyor.  Sorular cevaplar, yorumlar, eklentiler uzayıp gidiyor. Oldukça kapsamlı, enine boyuna tartışılacak, konuşuldukça, paylaşılacak. Çok önemli bir konu.

Hizmet sektöründe faaliyet gösteren bir işletme hakkında iyi ya da kötü yönde fikir sahibi olmamızı sağlayan bizlere servis veren bu insanlardır.

                            

Garson deyip geçmeyin

Bir işletmeyi rezil de yapacak vezirde yapacak, yapılan onca yatırımı ve yatırımcıyı yüceltecekte küçültecekte serviste çalışanlarıdır. Garson olmak hiç de görülüğü gibi kolay değildir ve herkes garson olamaz. Yoldan geçeni çevirip işe alan, özensizce garson var mı var zihniyetinde olan bir çok işletme hazin son yaşamıştır ve yaşamaya da devam edecektir.  

   

Bugün birçok yatırımcıyla, turizm endüstrisinde çalışan yönetimlerle hizmet sektörüne dair konuştuğumuzda, paylaştığımızda ortak nokta şu ki kaliteli servis elemanı bulamıyoruz, bulduğumuz şu yada bu şeklide gidiyor. Bizim bölgemiz sezonluk kaliteli adam gelmiyor söylemleri çoğunlukta.

                  

Peki Ne Olacak?

Her biri altın değerinde bu insanları uzaydan mı getireceğiz.  Nereden gelecekler yada işletmeler  ellerindeki kalifiye gerçek servis elemanlarını kaçırmamak için neler yapacaklar.  Yoksa elimizde bu gidişle garson mu kalmayacak. Hizmet sektöründe nereye gidiyoruz? Hangi yöntemlerle yol alacağız? Farklı boyutlarda farklı kategorilere işleyiş yapısına sahip çok kapsamlı, gelişime çok açık bir sektör. İnsan kaynağı ise olmazsa olmazı.

                   

Uygulama noktasında, teoride , prosedürlerde, işletme talimat namelerinde eğitimlerde  yazılı olarak öğretilen, gösterilen uygulanması istenilen hizmet olgusuyla pratikte yaşanılanların anlık reaksiyonlarla ve isteklerle yazıldığı gibi uygulanamadığı enstantanelerin de sıkça yaşanıldığı servis zamanları…

                     

İster bir otelde konaklama yaptığınız süre içerisinde, isterseniz de restoran, cafe, bar, pastane, eğlence mekanında oturduğunuzda keyifli bir zaman geçirmek istediğinizde almış olduğunuz servis sizi memnun edebilirde etmeye bilirde.

                                      

İşte tam bu noktada garson arkadaşlarımız çok kritik bir şekilde gerek işletmesi için gerekse sizler için çok önemli ve değerli bir işi yapan insan olarak karşınıza çakar. Barmenin özenle hazırladığı bir içecekten tutunda mutfaktan en güzel şekilde çıkan yemeğin aynı değerde aynı güzellikte size sunulması yada sunulamaması bir çuval inciri mahvetmek bir emeği hoyratça harcanması son kullanıcı olan müşterinin memnuniyetsizliği ve bir daha o işletmeyi tercih etmemesi ve tavsiye etmemesi...

                     

Sonuç olarak bir işletme ve tüketici arasında maddi ve manevi olarak çok önemli bir köprü olan garsonlar ne kadar değerli olduklarının farkındalığıyla kendilerini geliştirerek mükemmel servisler yaparak işlerine sahip çıkmalıdır, onlara güvenenleri mahcup etmemelidir, yatırımcı, yönetici ve müşteride  onlara hak ettiği değeri vermelidir.  

               

Unutmamalıyız ki hizmet sevgiyle büyür, saygıyla güzelleşir.

Bu arada son dönemlerde zincirleşme süreci yaşayan, bir çok şubesi açılan işletme sahipleri lütfen bu büyümenin içerisini dolduracak kalifiye personel istihdamını da iyi dengeleyerek yapmak konusunda kararlı olun yoksa eski günlerinizi ararsınız. size gelen tercih eden müşterinizi kaybeder , yeni açılan şubelerinizde markanızı doğru ifade edemezsiniz. Sonuç hüsran olur. Ah vah keşke fayda etmez. Oldukça kapsamlı  bu konuyu genel hatlarıyla sizlerle paylaşmak istedim. Hizmet sektörünün ortak dili çalışanlarının güzel yarınlara kavuşması dileğimle.

Tatil tadında kalın.