BIST 9.138
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.326,89
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Kanamayı 30 saniyede durduruyor

Hacettepe Üniversitesi yeni bir başarıya daha imza attı.

Abone ol

Hacettepe Üniversitesi Teknokent’te yaralanmalarda kanamayı, 30 saniyede durduran "yara bandı" geliştirildi.

Teknokent'te Ar-Ge departmanı bulunan bir medikal firma için antiseptik özellikli kan durdurucu proje geliştiren Prof. Dr. Mevlüt Ertan’ın ürettiği yara bandı ile yaralanmalarda 30 saniyede kan durdurulabilecek.

HASTANIN KAN KAYDINDAN ÖLMESİ ENGELLENECEK

Bant sayesinde ev ve trafik kazaları, savaş ve terör yaralanmalarında hastanın kan kaybından ölmesi engellenecek.

Ertan, açıklamada, mevcut kan durdurucu yara bandı örneklerinden daha etkin bir ürün geliştirdiklerini bildirerek, ürünü yüzde yüz yerli olarak Türkiye'de üretebilmenin mutluluğunu yaşadığını kaydetti.

KANI PIHTILAŞTIRARAK DURDURUYOR 

Travmayla ilişkili ölümlerin başta gelen nedeninin kanama olduğuna işaret eden Ertan, travmalı hastanın tedavisinde kritik anının; kanamaya anında müdahale olduğuna işaret etti. Ertan, geleneksel sargı bezi ve bandajlama tekniklerinin kanın emilmesinde ve kanamalı bölgeye uygulanan kompresyonda yardımcı olduğunu ancak kanı pıhtılaştırma ve kanama durdurma kabiliyetleri olmadığından travma müdahalelerinde yetersiz kaldığını ifade etti.

TÜBİTAK destekli projeye geçen yıl başladıklarını belirten Ertan, ürünün bu sene sonuna kadar travmalı hastaların ilk müdahalelerinde 112 ilk yardım personeli, askeri sağlık görevlileri, kolluk kuvvetleri, kurtarma ekipleri, endüstriyel güvenlik personeli ve spor ilk yardım görevlilerinin kullanımına sunulabileceğini belirtti.

Ertan, bu projenin biyokimyasal, mikrobiyolojik ve toksikolojik çalışmalarının tamamlanmasını takiben cerrahi operasyonlar sırasında oluşabilecek kanamalarda tampon amacıyla kullanabilecek ürünlerin geliştirilmesine yönelik diğer araştırma-geliştirme projelerine de önemli altyapı sağlayabileceğini ifade etti.