BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,05
ALTIN 2.324,50

Kaliteli zaman ile tükenmiş ebeveynlik arasında!

Çocuğunuzla ne kadar kaliteli zaman geçirirseniz geçirin yine de paçanızdan ayrılmıyorlarsa ortada bir sorun var demektir!

Biz küçükken annelerimizin 'kaliteli zaman' diye bir dertleri yoktu. 

Sabah olunca okula giden öğleden sonra da sokaklarda koşturan çocukları vardı. 

Ne çocuk anneye hasretti ne de annenin vicdanı rahatsızdı.

Çocuk bilirdi annesinin bir çığlık uzağında olduğunu. İlk bağırış bilemedin ikincisinde annesi pencerede olurdu. Anne de kafasını dışarı uzattığında çocuğunun orada sokakta olduğunu bilirdi.

Akşam olunca aynı masa etrafında yenilen yemek belki de ailenin tek 'kaliteli zamanıydı.' Ama kimse durumdan şikayetçi değildi. 

Sonra şartlar değişti, dünyamız 'modernleşti' hayatımıza 'kaliteli zaman' diye bir şey girdi. 

Artık anneler çocuklarını 'sadece senin için buradayım' diye ikna etmek zorundaydılar. Öyle laf olsun diye de değil! 

Mesela çocuklarını ikna etmek için;

Eve girdiği gibi bütün gün belini deli gibi sıkan o eteği bile çıkarmadan oyunun ortasına oturacak,

Karnı açlıktan zil çalsa da direnecek,

Tuvalete bile çocuklarıyla gidecek olması tutacak, 

Telefonu çalsa da asla açmayacak, 

Çünkü artık 'sadece çocukları için orada' olacak.

Yorgunluktan dayanamaz hale geldiğinde ise vicdan azabını dinleyecek: "Bütün gün evde değildin. Çocukların sana hasret kalmış. Dayan, diren, pes etme" diyecek durmadan.

Sonra bir oyun derken bir tane daha sonra yenileri ve niceleri.

Tam 'tamam bitti artık yeter' dediğinizde ya ağlayacaklar ya da siz nereye onlar oraya paçanıza yapışacaklar. 

Yediğiniz iki lokma da boğazınıza dizilecek. Ne yaparsanız yapın çocuklarınıza yetmeyecek.

Artık tek düşündüğünüz sadece biraz uyku olacak. Tüm ebeveynlik kurallarını unutup sadece biraz uyku için çocuklarınızı koynunuza alıp gözlerinizi kapatacaksınız.

Sonra sabah her şey yeniden başlayacak!

'İşte aynen ben!' diyorsanız siz de 'Kaliteli zaman ile tükenmiş ebeveynlik' arasında bir yerlerdesiniz demektir!

Korkmayın yalnız değilsiniz!

Üstelik yapabileceğinizin en iyisini yapmaya çalıştığınıza da eminim ancak bu düzende ters giden bir şeyler var!

Çocukla kaliteli zaman denildiğinde ebeveynlerin yaptığı en büyük yanlış tüm tercih ve kontrolü çocukların eline bırakmaları oluyor. 

Aslında iyi niyetli bir yaklaşım. İlk bakışta, bütün gün anne ve babasından ayrı kalan çocuğun onlarla ne yapmak istediğine kendisinin karar vermesi çok demokratik gibi geliyor. Ancak çocuk dünyasında bu durum öyle işlemiyor.

Çocuklar kontrolün kendilerinde olduğunu anladıkları anda kontrolsüzleşmeye başlarlar. Hayatın düzenini güven duydukları insanın sağlaması onların daha kontrollü ve sakin davranmalarına yardımcı olur. 

Aynı durum oyun süreleri için de geçerli mesela. Sonu ve kuralları belli olmayan oyun çocuklar için doyumsuz ve keyifsiz bir hale dönüşür. Oyundan oyuna atlar, sürekli sıkıldıklarından daha çok oyun oynamak isterler. 

Gözyaşının dökülmediği bir çocukluk yoktur. Çocuğunuz koyduğunuz kurallardan rahatsız olduğunda ve ağlamaya başladığında 'korkmayın.' Çocuğunuza karşı nitelikli bir tavır sergiliyorsanız ve amacınız onu ağlatmak değilse vicdan azabı duymaktan vazgeçin. 

Her şeyi onlar için yapmaya çalışmayın! Her şeyi çocukları için kusursuzca yapan anne ve babalar onları kendilerine bağımlı hale getirirler. Her şeyi ebeveynleriyle yapmaya alışan çocukların da paçanızdan ayrılmasını beklemek biraz hayali olabilir. 

Bırakın çocuklarınızın canı sıkılsın! Canı sıkılan çocuğunuz için alternatifleri siz bulmayın. Çocukların can sıkıntılarını kendi başlarına atlatmaları onların yaratıcılıklarını besler.

Kaliteli zaman geçireceğim diye oyuncakların arasına sıkışmayın. Siz yemek yerken çocuklarınızın size eşlik etmesi, onlarla yemek sırasında güne dair sohbet etmek, masayı birlikte toplamak, çamaşırları makineye atıp asmak da çocukla kaliteli zaman geçirmektir. Çocuklar için önemli olan ebeveynleriyle geçirdikleri zamanın niteliğidir. Yapılan iş rutin bir ev işi de olsa çocukların dünyasında önemli bir deneyimdir. 

Son bir not kuralları değiştireceğiniz ilk gün önce kendinize zaman ayırıp sakinleşin, gardınızı iyi alın! 

facebook.com/obenimannem

twitter.com/obenimannem

/obenimannem