BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,95
ALTIN 2.425,77
HABER /  DÜNYA

Kadir Topbaş’tan ’’dünya barışı’’ vurgusu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Bizim duygumuz, düşüncemiz, niyetimiz dünyanın barış ve güzellikler içerisinde yaşamasıd...

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Bizim duygumuz, düşüncemiz, niyetimiz dünyanın barış ve güzellikler içerisinde yaşamasıdır. Bu yüzden ’İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013’ dünya barışına önemli katkı sunacaktır” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 adlı basın toplantısına katıldı. Toplantıya Gyeongju Belediye Başkanı Choi Yang Sik, üst düzey Koreli ve Türk yöneticiler katıldı.
Katılımcıları Güney Korece selamlayan Başkan Kadir Topbaş, “Dostluk çok daha farklı nedenlere dayalıdır. En zor zamanlarda omuz omuza mücadele eden iki milletiz. Kısacası 60 yıl öncesinden başlayan derin dostluğumuz iki ülke halkı arasında çok ciddi bir gönül dostluğu oluşturduğunu biliyoruz” dedi.

İPEK YOLU
İpek yolunun her iki ülke açısından önemli olduğunu belirten Topbaş, şunları söyledi: “İpek yolu olarak bildiğimiz doğunun en doğusundan, doğunun en batısına umutların ticaretlerin taşıyan o geçmiş medeniyetlerin önemli köprüsünü bugün güncel olarak hayata geçirilmesi adına İstanbul’da Dünya Kültür Expo’nun yapılması kararını verdik. Biliyoruz ki bu ilişkiler aynı zamanda dünya barışına önemli katkı sunacaktır. Farklı kültürlerin bir araya gelmesinde önemli etkenlerin başında ticari ilişkiler gelmektedir. Böyle bir olguyla başlayan bu ipek yolu dünya kültüründeki ekonomisindeki önemli etkisinin güncelleşmesini ve böylece tekrar dünyaya barış köprüsü olarak haykırmasını temenni ettik.”

İKİ ÜLKENİN ASKERLERİ TEMSİL EDİLECEK
İstanbul gibi Gyeongju kentinin de kültürel değerlerle ön plana çıkan bir şehir olduğunu vurgulayan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul- Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 maskotu yeniçeri ve shinla askerlerinden oluşan bir motif belirlendi. Böylece iki ülkenin önemli askerlerini Expo’da temsil eden maskotlar yer alacak”
İstanbul’da 35 farklı mekânda 28 farklı etkinlik gerçekleştirileceğini söyleyen Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’da doğu ve batının yansımasının görüleceğini ifade etti. Topbaş, 21 Mart’ta 6 araçla Gyengju’dan yola çıkan İpek yolunu sembolize eden bu yürüyüş 23 Ağustos’ta Gürbulak sınır kapımızdan giriş yapacak” diye konuştu.

BİR İLK
İstanbul’da ilk kez böyle bir Expo gerçekleştirileceğini söyleyen Başkan Topbaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Farklı kültürlerin bir arada yaşadığı İstanbul’da bütün kültürler, bir araya gelsin ve barışı haykırsın. 60 yıllık dostluğu giderek artsın ve güzellikleri birlikte yaşayalım diyoruz. Bizim duygumuz, düşüncemiz, niyetimiz dünyanın barış ve güzellikler içerisinde yaşamasıdır. Türkiye ve Kore sınırlarını aşmasının yanı sıra Avrupa ve Asya’nın sınırlarını aşarak bir araya gelecek dünya ülkeleri ve kültürleri yeni bir küresel festivalin doğmasına öncülük edecek.”
Gyeongju Belediye Başkanı Choi Yang Sik ise, doğu ve batının kültürlerinin kaynaştığı bir ülke olarak İstanbul- Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013’ün İstanbul’da düzenlenmesinden dolayı memnuniyet duyduklarını söyledi. Konuşmaların ardından Başkan Topbaş ve Choi Yang Sik, birbirlerine çeşitli hediyeler sundu.
(İHA)