BIST 9.087
DOLAR 32,39
EURO 35,06
ALTIN 2.326,79
HABER /  GÜNCEL

Kadir Topbaş'ın damadı FETÖ'den tutuklandı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın damadı işadamı Ömer Faruk Kavurmacı ve Güllüoğlu baklavalarının sahibi Faruk Güllü'nün de aralarında bulunduğu 27 kişi tutuklandı. Hakim, "darbeye teşebbüs" suçlamasını reddetti.

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın damadı işadamı Ömer Faruk Kavurmacı, FETÖ soruşturması kapsamında tutuklandı.

Kavurmacı, FETÖ'nün finans ayağına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı.

TUSKON operasyonunda gözaltına alınan Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı FETÖ üyeliği ve örgüte finans sağlama iddiaları ile ilgili tutuklandı.

Operasyon kapsamında 65 işadamı tutuklamaya sevk edilmiş, aralarında ünlü baklavacı Faruk Güllü'nün de bulunduğu 16'sı sabah saatlerinde tutuklanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından yürütülen FETÖ'nün iş dünyası yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 44 şüpheli savcılık tarafından tutuklanma istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilirken, 15 işadamının adli kontrolle serbest bırakılmaları istenmişti. 

Tutuklanan isimlerden biri de ünlü Güllüoğlu baklavalarının sahiplerinden Faruk Güllü oldu. Güllü kardeş daha önce miras kavgası ile gündeme gelmişlerdi.

İLK TUTUKLAMA GÜLLÜOĞLU BAKLAVALARINA

Hakimlik, sabah saatlerinde aralarında Güllüoğlu Baklavaları'nın sahibi Faruk Güllü'nün de bulunduğu 16 şüpheliyi "FETÖ'ye üye olmak" suçundan tutuklarken, 28 şüpheliyi ise adli kontrol hükümleri uygulayarak serbest bıraktı.

KADİR TOPBAŞ'IN DAMADINA 'FETÖ ÜYELİĞİ'NDEN TUTUKLAMA

Aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı ile Nejat Güllü'nün de bulunduğu 21 şüphelinin hakimlik sorguları ise öğle saatlerinde sona erdi.  

Tutuklanan isimler arasında en dikkat çeken Ömer Faruk Kavurmacı oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın damadı Kavurmacı'nın 17-25 Aralık sonrası FETÖ'den ayrıldığını söylemişti.

Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, aralarında Ömer Faruk Kavurmacı'nın da bulunduğu 11 şüphelinin ''terör örgütüne üye olmak'' suçundan tutuklanmasına karar verdi. Böylece tutuklanan işadamı sayısı 27'ye yükseldi. 

NEJAT GÜLLÜ SERBEST BIRAKILDI

Hakimlik, aralarında Nejat Güllü'nün de bulunduğu diğer 11 şüphelinin ise adli kontrol hükümleri kapsamında serbest bırakılmasına hükmetti.

TUTUKLAMA KARARINDA FETÖ YAPILANMASI ANLATILDI

Hakimlik kararında, savcılığın sevk yazısına ve FETÖ'nün yapılanmasına yer verildi. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinin tutuklama kararında, "Türkiye ve dünya tarihinde bilinen diğer örgütlerden farklı bir yapıya sahip olan FETÖ/PDY'yi, diğer silahlı örgütleri gibi değerlendirmenin mümkün olmadığı aktarılan kararda, örgüt üyelerinin bazen hakim-savcı, bazen asker, bazen bürokrat, bazen siyasetçi veya iş adamı gibi ortaya çıktığı" belirtildi.

HEPSİ ERDOĞAN'I TEHDİT EDEN KONUŞMAYI ALKIŞLADI

Kararda şöyle denildi: "TUSKON ve buna bağlı alt dernekler, örgütün amacına uygun olarak kurulmuş olup, özellikle iş adamı seviyesinde olanları üye olarak kabul etmiş ve son olarak 17-25 Aralık 2013 tarihinde, örgütün yargısal darbe olarak adlandırılacak eylemlerinden sonra TUSKON'un 1 Mart 2014'te yaptığı genel kurula katılan şüpheliler, TUSKON Başkanı Rızanur Meral'in yaptığı konuşmada, o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a cevap olarak, 'Kimin inlerine girilecek' şekilde tehditkar beyanlarla, bu yapının örgüte hizmet eden iş adamları yapılanması olduğunu belli etmiş, beyana karşı salonda bulunan bir kısım şüpheliler de bu konuşmayı alkışla karşılamış ve desteklemişlerdir.''

TOPBAŞ'IN DAMADI TUSKON YÖNETİCİSİ VE ALKIŞÇI!

Kararda, şüphelilerden Ömer Faruk Kavurmacı'nın, TUSKON Yönetim Kurulu Üyesi olduğu, iş yerinde yapılan aramalarda örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'e ait kitap ve CD'lerin bulunduğu, söz konusu TUSKON'un toplantısında Rızanur Meral'in tehditkar konuşmasını alkışlayanlar arasında yer aldığı belirtildi.

ŞİRKETİNE FETÖ SOHBETLERİ YAPTIRDI

Şüpheli Kavumacı'nın Bank Asya üzerinden hisse sahibi olduğu, şüphelinin hisselerinin zarara uğramaması amacıyla 17-25 Aralık'tan sonra Bank Asya'ya para aktarımında bulunduğu kaydedilen kararda, aynı kapsamda soruşturması yapılan 3 şüphelinin beyanında geçtiği gibi şirkete elebaşı Gülen'e bağlı hocanın gelerek sohbetlerde bulunduğu ifade edildi.

SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜNE ÜYE OLMAK

Diğer şüpheliler hakkındaki suçlamalara de yer verilen kararda, "atılı suçun niteliği, mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesinin varlığı, bu aşamada adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı" dikkate alınarak, aralarında Ömer Faruk Kavurmacı'nın da bulunduğu 11 şüphelinin ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan tutuklanmasına karar verildiği bildirildi. 

NEJAT GÜLLÜ İLİŞKİSİNİ KESTİĞİ İÇİN SERBEST BIRAKILDI

Hakimlik, aralarında Nejat Güllü'nün de bulunduğu 11 şüpheliyi, haklarındaki tutuklanma taleplerini reddederek, adli kontrol hükümleri uygulayarak serbest bıraktı.

 Kararda, şüpheli Nejat Güllü hakkında, ''TUSKON ve birçok dernekle irtibatı bulunmasına rağmen kendi beyanında da geçtiği gibi 23 Ocak 2016 ve özellikle 4 Mart 2016 tarihli tutanakta 'MİT tırlarını kim durdurdu ise vatan hainidir...' beyanı ile doğrulandığı gibi şüphelinin 17-25 Aralık'tan kısa bir süre sonra dernek ve örgütle ilişkisini kestiği'' kaydedildi.

HAKİM, DARBEYE TEŞEBBÜS SUÇLAMASINI REDDETTİ

Kararda, savcılıkça tüm şüpheliler hakkında ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' suçundan tutuklanma talep edildiği ancak şüphelilerin dernek üyeliği, eylem ve iletişim tutanakları da bu suça iştirakleri göz önüne alarak, bu suçtan tutuklanma taleplerinin reddine karar verildiği belirtildi.

TUTUKLANAN İŞADAMLARININ LİSTESİ

Soruşturma kapsamında Ömer Faruk Kavurmacı, Faruk Güllü, Yüksel Nalbant, Şener Ardahanlı, Semih Sadır, Tolga Güven, Uğur Murat Gültekin, İsmail Aytan, Süleyman Taşbaş, Süleyman Düzgün, İlhan Karagöz, Doğan Geco, Çetin Tekdemir, Levent Dursun Akın, Ahmet Şener Gülenç, Emrullah Emre Topal, Barış Şengül, Salih Zeki Azak, Salih Zenginer, Ruhi Gürer, Ramazan Alpay, Nihat Kurt, Mustafa Zengier, Murat Atakan Kayalar, Mehmet Zenginer, Selahattin Altuntaş ve Selahattin Keleş tutuklandı.

SERBEST BIRAKILAN İŞADAMLARININ LİSTESİ

Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 52 şüphelinin isimlere ise şöyle:

"Serkan Tari, Yavuz Karakoç, Şahin Erçin, Sinan Karataş, Serkan Ercan, Şenol Demirağ, Levent Uçak, Hümeyra Akın, Süleyman Tari, Mehmet Çetin Sekizkardeş, Serkan Gökpınar, Fatih Kır, Semih Gayretli, Aylin Kılınçaydın, Zafer Yalçınkaya, Seyithan Demir, Serkan Yavaş, Gülşen Başak, Sezen Isınlık, İsmail Hakkı Kısacık, Adem Karakoç, Kerem Çizmecioğlu, Mehmet Gökdeniz, Ali İhsan Özay, Ertuğrul Yılmaz, Haluk Başkan, Fuat Yılmaz, İsmail Kınay, İnci Konuk, Kezban Uyar, Köksal Turna, Mehmet Ali Göv, Ceyhun Pilatin, Muzaffer Bıçak, Ziya Sarıca, Mustafa Sarmusak, Hasan Bayram, Fadime Özge Önal, Cahit Durmaz, Yusuf Yücel, Suat Barış, Salih Bayram, Rena Tezcan Açıkgöz, Özlem Rukiye Kartal Üçüncü, Orhan Atay, Nalan Erpolat, Mustafa Gündüz, Muhammet Murat Kökoğlu, Mehmet Seyit Şentürk, Mehmet Nejat Güllü, Mehmet Songül ve Mehdi Yeyrek.''

21 GÜN ÖNCE GÖZALTINA ALINMIŞLARDI

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürütülen soruşturma kapsamında, örgütün mali yapısına yönelik operasyonlarda şüpheliler 18 Ağustos'ta gözaltına alınmıştı.

Bu arada hakkında gözaltı kararı bulunan TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral'in de aralarında olduğu bazı şüpheliler ise firari olarak aranıyor.