BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,71

Kadınlar bu konuda hatalı

Kadınlar bu konuda hatalı

Kadınlarda ayak ve ayak bileği sorunları daha sık görülüyor. Öyle ki bazı toplumlarda her 3 kadından 1’i, ayak sağlığından şikayetçi.

Kadınlar bu konuda hatalı

Kadınlarda ayak ve ayak bileği sorunları daha sık görülüyor. Öyle ki bazı toplumlarda her 3 kadından 1’i, ayak sağlığından şikayetçi. Bu sorunlar en çok da ayakta çalışan kadınları tehdit ediyor. Ayak hastalıklarının ortaya çıkmasında “hatalı ayakkabı seçimi” ise önemli yer tutuyor. Çalışmalar; her 6 kadından 1’inin, hatalı ayakkabı seçiminden kaynaklanan ayak sorunları yaşadığını gösteriyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Dikici ayak sağlığı için ayakkabı seçerken dikkat edilmesi gereken 4 önemli kuralı şöyle anlatıyor:

Kadınlar bu konuda hatalı

1. Topuk yüksekliği 2-2.5 santimi geçmemeli Ayakkabı seçerken topuk yüksekliği 2-2.5 cm arasında olanları tercih edin. Topukların bu derece yüksek olması ayaktayken belin desteklenmesine imkan tanıyor. Bunun aksine topuk yüksekliği 8-9 cm’nin üzerindeki ayakkabılarda ise vücut yükü ayak tarak kemikleri boyunca ilerleyerek ayak ucunda toplanıyor. Bu tip ayakkabı giyen kadınlarda ayak bileği ve ayak önü ağrıları sık görülüyor.

Kadınlar bu konuda hatalı

Amerika’da her 6 kadından biri haftada en az 3 gün yüksek topuklu ayakkabı giyerken, bunların üçte 1’i bu sebepten dolayı düşüyor ve ayak bileği burkulması sorunu yaşıyor. Uzun süreli kullanımlarda ise parmakların sıkışmasından dolayı tırnak batmaları, kemik çıkıntı oluşumları, küçük sinir uçlarında hasarlar ve tendon sorunlarıyla karşı karşıya kalınıyor. Yüksek topuklu ayakkabılar ile yapılan uzun yürüyüşlerde tarak kemiklerine gelen aşırı yüklenmeler stres kırıklarına bile neden olabiliyor. Stres kırıkları tedavisinde uzun süreli koltuk değneği kullanılması gerektiği için ciddi iş gücü kayıplarına yol açabiliyor.

Kadınlar bu konuda hatalı

2. Ayakkabı akşam saatlerinde alınmalı Ayakkabının önü ayağınızı sıkmayacak kadar geniş olmalı. Ayağınız ayakkabı kalıbına tam oturmalı, ne çok gevşek ne de kenarlardan çok sıkı olmalı. Sıkan ayakkabılar ciltte tahrişlere, su toplanmalarına, tırnak batmalarına ve uzun vadede eklem bozukluklarına neden olabiliyor. Ayakkabınızın ayağınızı sıkmaması için satın alırken ayak boyutunuzun en büyük olduğu akşam saatlerini tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Ayakkabı seçerken ayağınızı ayakkabıya uydurmak yerine, ayağınıza uyan ayakkabıları tercih etmelisiniz.