BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.307,42
HABER /  GÜNCEL

Kadına 'iki soyadı' yasak

Kadınlar artık kocalarının soyadlarıyla birlikte kendi soyadlarını kullanamayacaklar. Yeni Medeni Kanun Tasarısı'ndaki değişiklikle artık tercih etmek zorunda kalacaklar.

Abone ol

Yeni Medeni Kanun Tasarısı'nı hazırlayan Adalet Bakanlığı 'soyadı' konusunda tartışma yaratacak düzenlemeler yaptı. Kadınların eşinin soyadı ile kendi soyadını birlikte kullanmasına olanak sağlayan düzenlemeyi kaldıran bakanlık, ya kızlık soyadının ya da kocanın soyadının taşınmasını zorunlu kıldı.

AİHM'den tazminat

1 Ocak 2002'de yürürlüğe giren yeni Türk Medeni Kanunu'na göre kadınlar isterse eşlerinin soyadıyla birlikte kızlık soyadlarını kullanabiliyordu. Ancak düzenleme yasalaştıktan sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), sadece kızlık soyadını kullanmak isteyen avukatın açtığı davada Türkiye'yi tazminata mahkum etti.
Bu da yeni bir düzenleme yapılmasını gündeme getirdi. Ancak bakanlık AİHM kararı doğrultusunda hazırladığı yeni tasarıda da tartışılacak düzenlemelere yer verdi. Tasarıda yer alan düzenlemeler şöyle:

Soyadı seçimi yapacaklar

Kadınlar kocalarının soyadları ile birlikte kendi soyadlarını kullanamayacak. Ya kendi soyadını ya da kocasının soyadını taşıyabilecek.
Sadece kendi soyadını taşımak isteyen kadınlar, bu talebini ya evlenmeden önce ya da nikah masasında yapacak. Daha sonra yapılacak başvurular dikkate alınmayacak.

Haber: GÖKÇER TAHİNCİOĞLU
Kaynak: www.milliyet.com.tr