BIST 9.791
DOLAR 32,51
EURO 34,93
ALTIN 2.434,29
HABER /  GÜNCEL

Japonya ekonomisi beklenenden fazla küçüldü

Japonya ekonomisi, 2011'in son üç ayında beklenenden daha yüksek oranda küçüldü. Son veriler, ülkenin geçen yılki deprem ve tsunaminin yarattığı tahribattan kurtulma çabalarına önemli bir darbe niteliğinde.

Abone ol

Japonya ekonomisi, ülke parası yenin değerlenmesinin ve Tayland'daki sellerin iş dünyasında yarattığı zararlar yüzünden, 2011'in son üç ayında beklenenden daha fazla küçüldü.

Gayrisafi milli hasıla oranı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,3 azaldı. Ekonomi uzmanlarıysa yüzde 1,4'lük bir küçülme bekliyordu. Bir önceki 3 aya kıyasla ekonomi yüzde 0,6 oranında küçüldü.

Son veriler, ülkenin geçen yılki deprem ve tsunaminin yarattığı tahribattan kurtulma çabalarına önemli bir darbe niteliğinde. Fujitsu Araştırma Enstitüsü'nden Martin Schulz, BBC'ye verdiği demeçte, "Ekonomi beklediğimizden daha fazla küçülüyor. İhracatın yavaşlaması sanayi sektöründe büyük kayıplara yol açıyor." dedi.

Küresel ekonomideki genel yavaşlama ve özellikle de euro bölgesinde süregiden borç krizleri, ekonomi alanındaki güven duygusuna darbe vurdu ve Japon ürünleri için en önemli pazar olan Avrupa'daki tüketici talebinde çöküşe yol açtı.

Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'den son haftalarda olumlu işaretler gelmekteyse de, yüksek işsizlik oranı büyük kaygı yaratmaya devam ediyor.

Bu arada Çin ve Hindistan gibi Asya'nın en büyük ekonomilerinden bazılarında da yavaşlama işaretleri görülmeye başlandı.

Japon ekonomisi açısından işleri büsbütün kötüleştiren gelişmeyse, geçen yılın Nisan'ından bu yana, para birimi yenin ABD doları karşısında yüzde 7'den fazla değer kazanması oldu.

Güçlü yen, Japon ürünlerini daha pahalı hale getiriyor ve ülke dışında elde ettikleri gelirleri Japonya'da aktaran ihracatçıları kayba uğratıyor.

Tayland'daki seller yüzünden tedarik zincirinde meydana gelen aksamalar da, Japonya'nın kimi büyük şirketlerinde üretime darbe vurdu.

Son rakamlar, Japonya Merkez Bankası'nın izlenecek para politikası üzerinde karar vermek üzere toplanması öncesinde yayımlandı.

Banka uzun zamandır faiz oranlarını yüzde 0,1'de tutuyor. Japonya Merkez Bankası, yenin dolar karşısında yükselişini durdurmak için geçen yıl para piyasalarına müdahalelerde bulunmuştu.

Yorumcular ekonomide büyümeye ivme kazandırılması yönünde önlemler alması için Merkez Bankası'na baskı yapıldığını, ancak bankanın önündeki seçeneklerin sınırlı olduğunu kaydediyorlar.