BIST 9.706
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.443,93
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İzmir'in ilk ekolojik pazarı açılıyor

Organik tarımı desteklemek için yaptığı çalışmalarla dikkat çeken ve bu alanda öncü olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bostanlı’ya 'Ekolojik Pazar' açıyor.

Abone ol

Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde, Karşıyaka Belediyesi, İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) işbirliğinde 25 Haziran Cuma günü açılacak.

İzmir’in bu ilk “ekolojik pazarı”, İzmirli organik tarım üreticilerinin yanısıra, Türkiye’nin dört bir yanından gelen organik tarım üreticilerine de yer verecek. Pazar, sadece satılacak ürünler ile değil, pazarın kendisinin de sertifikalandırılmasıyla Türkiye’deki ilk “organik Pazar” olacak.

“Organik” logosu olan ürünlerin yer alacağı pazar, hem İzmirliler’e katkı maddesiz ürünler satın alma imkanı sağlarken hem de organik üretim yapan üreticilere ürünlerini sağlıklı bir ortamda tüketiciye sunma olanağı verecek. “Ekopazar İzmir”, 12 bin metrekare kapalı alana sahip olan Bostanlı Pazar yerinde, yaklaşık 4 bin metrekare alan üzerinde sadece Cuma günleri kurulacak.

PAZAR DA SERTİFİKALI

Kimyasal işlemden geçmemiş ahşap tezgahlarda satılacak olan ürünler, tüketicilere bez ya da kağıt ambalajlarda verilecek, naylon poşet kullanılmayacak. Ekopazar’da ayrıca, tüm pazarcılar, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlatılan şapka, önlük ve çantaları kullanacaklar.

Organik ürün sertifikası olsa bile, ürünlerin hepsi pazar alanına girmeden önce “karantina bölgesi”nde tekrar denetimden geçecekler. ETO tarafından oluşturulan komisyon, burada ürünleri kontrol edecek ve ondan sonra Ekopazar’daki tezgahlara konulup halka ulaştırılmasına izin verilecek.

Komisyon tarafından organik olmadığı düşünülen ürün varsa, tahlile gönderilecek ve pazar alanına alınmayacak.

Pazarın açılmasının ardından sertifikalandırma kuruluşları tarafından “Ekopazar İzmir”in kendisinin de sertifikalandırılması için çalışma ve inceleme yapılacak. Böylece “Ekopazar İzmir”, sadece satılan ürünler bazında değil, Pazar alanının kendisi olarak da “organik” olarak tescil edilecek.