BIST 9.681
DOLAR 32,52
EURO 34,81
ALTIN 2.423,58
HABER /  EKONOMİ

İzmir'e bir iyi haber daha

Havalimanı işletmecisi TAV, İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'ni köhne görünümünden çıkaracak imzayı attı

Abone ol

Havalimanı işletmecisi TAV, İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'ni köhne görünümünden çıkaracak imzayı attı.

TAV Havalimanları, İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'ni yıkıp, iki katı büyüterek 250 milyon Euro'ya yeniden yapacak, 2032 yılına kadar 610 milyon Euro vererek, işletecek. Yatırımla İzmir'in 10 milyon yolcu kapasitesinin 30 milyona çıkması hedeflendi. TAV Havalimanları, beş yıl önce İzmir Adnan Menderes Dış Hatlar Terminali'nin yap işlet devret modeliyle almıştı. Bu kez İç Hatlar Terminali'ni iki kat büyütmek ve 2032 yılı sonuna kadar işletmek için Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile sözleşme imzaladı. Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde yapılan törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ile TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sami Şener ile çok sayıda davetli katıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'de 2020 yılında 25 milyon yolcuya ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Bugün İzmir'in '35 İzmir 35 Proje'sinden birini daha gerçekleştirmek üzere buradayız. Yüklenici firma TAV Havalimanları, dış hatlar terminali 15 ay gibi rekor bir sürede yaptı. İç Hatlar Terminali de bunun hemen ilerisine aynı hizaya yapılacak. Bunun iki kat büyüklüğünde bir terminal olacak. Bu terminali yaptığımız zaman İzmir Adnan Menderes Havalimanı, 25 milyon yolcuya hitap edecek. EXPO 2020 adayı İzmir'i dikkate aldığımızda bunun ne anlama geldiğini İzmirliler çok iyi anlayacaktır. Bu İzmir'in geleceğine yapılan yatırımdır. 2020 EXPO olsun ya da olmasın İzmir büyümeye devam edecek. Burası TAV'ın işletmesinde bir havalimanı. TAV İstanbul ve Ankara havalimanlarını da işletiyor. Yurtdışında 10'a yakın havalimanı işletiyor. Bu Türk havacılığının büyük başarısıdır. 2003 yılından önce böyle şeyler yoktu. Havaalanlarımızın bırakın büyütülmesi ve yenilerinin ilave edilmesini, mevcutlar kapatılıyordu. 46 havalimanından 25'i çalışıyordu. İzmir'de iç ve dış hatlar tıkış tıkıştı. 2 milyon 200 bine, hem iç hem dış hat yolcusuyla ancak erişebilmiştik. Bugün 7.5 milyonu aştık. 2020 yılında rahatlıkla 25 milyon yolcuyu göreceğiz. Bu terminali büyütmezsek böyle EXPO'da 30- 40 milyon yolcu geldiğinde ne hale düşeriz."

"20 AYDA BİTİRELİM PIRIL PIRIL TESLİM EDELİM"

Bakan Binali Yıldırım, TAV Havalimanları'ndan, İç Hatlar Terminali'nin 20 ayda tamamlanmasını isteyerek, şunları söyledi:

"Bunları yaparken bütçeden kaynak ayıramazdık. 2003 yılından beri havacılıkla ilgili yatırımlarda kamu özel ortaklığını ön plana aldık. Bütçeden yaptığımız yatırımların daha fazlası bütçe kaynaklarını kullanmadan yap- işlet- devret kamu -özel sektör ortaklığı ile gerçekleşti. Yatırım miktarı, 2 milyar dolara ulaştı. 250 milyonluk kısım ilk iki yılda tamamlanacak. 20 yıl boyunca işletilecek. İşletmeci buraya yaptığı yatırımın karşılığını almış olacak. Devlet de 2 milyar liralık kira geliri elde edecek. Güzel iş hem cepten para çıkmıyor, hem iki misli büyük yeni bina yapılıyor. Acemiler için fena bir proje değil. İzmir'in çok modern, kapasitesi genişlemiş, İzmir'in büyüklüğüne yakışır, İzmir hakkında fikir elde edecekleri, etkilenecekleri bir havalimanı meydana gelecek. İzmir'e ülkemize hayırlı olsun. Bu inşaat tamamlandığında havalimanı Ankara'nınkinden büyük hale geliyor. Ama Ankara'nın da ihtiyacı olacak orayı da büyüteceğiz. 'İki yılda yapacağız' dedi yüklenici. İki yıl biraz uzun değil mi? İzmirliler hizmet için çok bekledi. İzmir'in kayıp yılları var. Gelin bunu 20 aya bağlayalım, ne dersiniz? Birincisi 15 ayda bitmişti, 20 ayda da bu terminali bitirelim. Pırıl pırıl İzmirliler'in hizmetine sunalım."